Teško razdoblje

Sindikati gube potporu od radnika

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2017. u 11:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava u četvrtak je u Livnu organizirala radionicu za sindikate na temu "Kolektivno pregovaranje i radno zakonodavstvo".

Kako je kazala Stjepana Ivanuš, koordinatorica Centra za građansku suradnju (CGS) Livno koji djeluje u sklopu navedene koalicije kao projekt lobiranja za bolju zakonsku zaštitu radničkih prava, sudionici treninga su bili sindikalni povjerenici s područja Hercegbosanske, Unsko-sanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, uz financijsku potporu Međunarodnog Olof Palme Centra projekt "Zajedno za radnička prava".

''Na sastanku je istaknuto da je kolektivno pregovaranje ono što je trenutno vrlo aktualno i samim tim stavljaju sindikat i radnike u vrlo aktivno djelovanje'', kazala je Ivanuš.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Lejla Ćatić je istaknula tijekom svog predavanja važnost prava organiziranja te kako nitko ne može osporiti to pravo.

''Čeka nas dosta teško razdoblje u kolektivnom pregovaranju jer sami radnici gube volju i želju za sindikatom. Teško ćemo vratiti vjeru radnika u sindikat, jer su sindikati izgubili potporu od strane radnika'', ocijenila je Ćatić.

Na predavanju su izneseni i problemi oko kolektivnog pregovaranja pojedinih sindikata koje se očituje u dokazivanju reprezentativnosti što im, kako ističu iz CGS -a, nije priznata na županijskoj razini, ali jeste na federalnoj, što ponovno stavlja problematiku nadležnosti u centar samog događaja.

Po njima, sindikati trebaju prestati voditi svoje sitne bitke, već trebaju da povedu same radnike i da se s njima povežu, prvenstveno na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close