Zakon o radu

Sindikat: Tri zahtjeva, rušenje Novalića i izlazak na ulice

Gospodarstvo / Flash | 20. 01. 2016. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Saveza samostalnih sindikata BiH danas su federalnom premijeru Fadilu Novaliću predali zahtjevi koji treba da budu realizirani do 22. siječnja, u protivnom slijede štrajk i prosvjedi, objavila je BHRT.

Premijeru su predana tri zahtjeva i to: da se iz procedure povuku izmjena i dopuna Zakona o radu ili će u protivnom 26. siječnja stupiti u generalni štrajk, da se pristupi potpisivanju usuglašenih kolektivnih ugovora i ostvari proces potpisivanja granskih ugovora.

Predsjedništvo i Glavni odbor SSS BiH donijeli su jednoglasno odluku da zatraže od Vlade FBiH povlačenje izmjena Zakona o radu i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Rok da Vlada ispuni ovaj zahtjev je 22. siječnja. Ukoliko se to ne učini, 26. siječnja Savez samostalnih sindikata BiH organizirat će prosvjede pred zgradom Vlade FBiH i polusatni štrajk upozorenja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS)BiH Ismet Bajramović je rekao kako je premijer FBiH Fadil Novalić bio revoltiran najavom mogućeg prosvjeda i zahtjevom za njegovu smjenu, te da je kazao kako je do SSSBiH došla verzija izmjena Zakona o radu koja nije točna pošto "iz Vlade cure informacije".

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić naglasio je kako rudari pružaju maksimalnu podršku Predsjedništvu SSSBiH jer izmjene Zakona o radu ne mogu biti vršene na ovaj način, a sindikat i poslodavci izbacivani iz socijalnog dijaloga.

Naglasio je da predati zahtjevi moraju biti najozbiljnije razmotreni ili će destabilizirati stanje u FBiH do te mjere da ga više nitko neće moći kontrolirati.

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović izjavio je da Novalićeva tvrdnja da je na internet stranicu Vlade FBiH stavio lažnu verziju izmjena Zakona o radu, "jasno pokazuje s kakvim ljudima imaju posla". 

Kopirati
Drag cursor here to close