Posla ima, ali...

Sezonci ne žele raditi u Dubrovniku

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2016. u 12:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dubrovačkom području još ima otvorenih natječaja za zapošljavanje sezonaca. Iako posla ima, a ni plaće nisu preniske čitav je niz faktora zbog kojih sezonci izbjegavaju Dubrovnik, piše Slobodna Dalmacija.

To je nedavno objavljenim istraživanjem na 300 ispitanika pokazao i portal Mojposao gdje bi posao u sezoni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji voljelo naći 14 posto ispitanih, dvostruko manje nego onih koji bi se rado zaposlili na području Splitsko-dalmatinske županije.

''Ima slobodnih sezonskih radnih mjesta i HZZ dnevno zaprimi od poslodavaca desetak prijava potrebe za radnicima'', poručuju iza Zavoda za zapošljavanje.

Najtraženije sezonsko zanimanje na području Dubrovnika i dalje je konobar te kuhar kojih se traži više nego proteklih sezona. Prema podacima iz svibnja, posao je nuđen za 44 konobara te čak 40 kuhara, po 11 zaposlenja više nego godinu ranije. Traže se i sobarice. I njih se ove godine u svibnju tražilo za 15 više nego lani te još dvadesetak kuhinjskih radnika.

Smještaj sezonaca jedan je od ključnih problema za sezonce. Zbog pretvaranja stanova u apartmane nema dovoljno stanova niti za domaće podstanare, a i ti su stanovi iz istoga razloga preskupi. Rješavanje toga pitanja presudno je za čak 42 posto ispitanika kojima je osiguranje smještaja najvažnije.

U Dubrovniku je očito taj problem znatno viši od hrvatskog prosjeka. Troškovi smještaja većinu sezonskih poslova čine neisplativim. Poslodavci, čini se, još nisu spremni ponuditi bolje uvjete.

Kopirati
Drag cursor here to close