Izgradnja autoceste

SDP: Vlast nije sposobna izgraditi ništa više od trotoara

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2017. u 12:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDP u priopćenju tvrdi kako je gradnja autoceste u FBiH zaustavljena je zbog nesposobnosti vlasti, a ne zbog odbijanja povećanja trošarina.

''Zbog neprestanog obmanjivanja javnosti od strane trenutne vlasti, kako je neusvajanje novog Zakona o trošarinama osnovni razlog zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, želimo upoznati javnost sa nekoliko činjenica. Prethodna uprava Javnog poduzeća Autoceste FBiH je 2014. godine iza sebe ostavila iznos od 400.000.000 (četiri stotine milijuna) KM odobrenih i osiguranih sredstava za početak izgradnje 20 kilometara autoceste na dionicama Počitelj - Zvirovići i Zenica – Donja Gračanica. Do današnjeg dana, niti jedan kilometar autoceste na ovim dionicama nije izgrađen i pušten u promet'', navodi SDP.

Iz ove stranke kažu kako Europska investicijska banka, Kuvajtski investicijski fond i OPEC OFID Fond za međunarodni razvoj ne uvjetuju nastavak financiranja i podrške za izgradnju autoceste na Koridoru 5C usvajanjem povećanja trošarina. Navode kako do današnjeg dana niti jedna konvertibilna marka ovih međunarodnih investitora nije iskorištena.

''Upravo zbog ovoga, razlog obustave infrastrukturnih projekata i izgradnje autoceste na Koridoru 5C ne treba tražiti u neusvajanju ovog Zakona, već u nečijem neznanju, neradu i nesposobnosti. Podizanje ovolike buke oko usvajanja novog Zakona o trošarinama, kao i manipulacija javnosti sa netočnim tvrdnjama su još jedan primjer bježanja od odgovornosti i zamagljivanja stvarnog stanja. Počnimo već jednom stvari poput ovih zvati pravim imenima, a to su: neznanje, nerad i nesposobnost. Vlast koja tri godine nije u stanju čak ni imenovati Upravu JP Autoceste FBiH nije i ne može biti sposobna za izgradnju bilo čega, osim trotoara'', navodi SDP u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close