MMF

Savez gradova i općina tuži Federaciju zbog kredita

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2016. u 06:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Saveza gradova i općina u Federaciji odlučili su se na tužbu protiv Federacije zbog, kako navode, štete prouzrokovane kreditom MMF-a.

Naime, kredit koji je podigla Federacija, djelomično vraćaju gradovi i općine ovog entiteta iako se kreditna sredstva u najvećoj mjeri koriste za izmirenje obaveza Federacije.

U Savezu gradova i općina smatraju da je to udar na općinske proračune, tim više jer u raspodjeli javnih prihoda lokalne zajednice, kako kažu, dobivaju samo mrvice, piše Federalna.ba.

Prema procjenama, gradovi i općine u Federaciji od 2010. godine do danas uskraćeni su za blizu 40 milijuna maraka kroz raspodjelu javnih prihoda kako bi Federacije servisirala dug MMF-u.

Načelnik Cazina Nermin Ogrešević kaže kako godišnje iz općinskog proračuna moraju izdvojiti oko 400 tisuća maraka za tu namjenu - za njih su to značajna sredstva.

Gradonačelnici i načelnici općina kažu kako u svemu tome ništa ne bi bilo sporno da su lokalne zajednice imale neku korist od aranžmana sa MMF-om. Naprotiv, stvorena je obaveza vraćanja duga koji je napravila Federacija BiH.

''Svaki nivo vlasti bi trebao vraćati one kredite koje su podigli - tako bi trebala da radi i Federacija. Smatramo da će se ovom tužbom ta nepravda ispraviti te da će se u budućnosti status općina u raspodjeli PDV-a, izmjenom zakona ili podzakonskih akata, izmijeniti'', kaže Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj.

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, pita gdje je tu pravda: ««Federacija se zaduži, podijeli plate, raspodijeli novac po svojim prioritetima, a što ostane - ide lokalnim zajednicama».

Pravda će se, po svemu sudeći, tražiti u sudskom procesu, jer je Savez općina i gradova FBiH tužio Federaciju zbog štete prouzrokovane lokalnim proračunima.

Konkretno, u ukupnoj masi raspodjele sredstava po osnovu Zakona o pripadnosti javnih prihoda, lokalne zajednice dobivaju 8,42 posto sredstava, dok u kantonima samo po tom osnovu inkasiraju 51,23 posto, što je više od polovice novca prikupljenog od PDV-a. Da se neke stvari moraju mijenjati, svjesni su i u Vladi FBiH.

''Žao mi je kada dođe do situacije da jedan nivo vlasti tuži drugi, ali svako ima pravo tražiti zaštitu svojih prava. Zakon je to tako postavio. Za bilo koje drugo rješenje on se mora mijenjati i dopuniti. Mi smo to pokrenuli i to neće biti izmjene i dopune nego potpuno novi zakon'', ističe Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Iz Saveza općina i gradova kažu da neće odustati od tužbe jer ne vide drugo rješenje.

Poručuju kako proračuni lokalnih zajednica ne mogu biti bankomati viših nivoa vlasti s kojeg će se podizati novac bez obaveze uplate na općinske i račune gradova FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close