Mirko Šarović

Šarović: Kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 13:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je izdat nalog da pojača mjere kontrole na ulazu na granici Bosne i Hercegovine nakon ovih vijesti, rekao bih špekulacija, posebno kada je u pitanju Crna Gora'', rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Radio Bosne i Hercegovine.

Šarović kaže kako ovo ministarstvo nema nikakve potvrde da se ''takav brod zaista i pojavio i ne znamo zaista kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina''.

''Jutros sam razgovarao i sa ministrom poljoprivrede Srbije, Nedimovićem i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane Ured za veterinarstvo, u okviru svoje nadležnosti, vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je u pitanju pileće meso'', dodaje ministar Šarović.

Napominje kako je BiH po uputama Svjetske zdravstvene organizacije zabranila uvoz pilećeg mesa iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti Bosne i Hercegovine poduzimaju.

''Na vlastima na ostalim nivoima je da na unutarnjem tržištu također vrše kontrole. Mislim da smo, bar za sada, odgovorili onom zadatku koji se očekuje od inspekcijskih organa. Pratit ćemo situaciju i koordinirano djelovati u ovim slučajevima'', rekao je za Radio BiH Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo kako su crnogorske Večernje novosti objavile informaciju kako je pošiljka zamrznutog mesa iz 1982. godine stigla u luku Bar u Crnoj Gori. Ovaj list je naveo da je riječ o smrznutim svinjskim polutkama kojima je odavno istekao rok uporabe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close