Riješeno pitanje

Rusija ukida sankcije za izvoz voća i povrća Bosni i Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2016. u 13:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da se pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju može smatrati konačno riješenim.

''Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i očekujemo da ta zabrana bude ukinuta danas ili sutra. Ponudili su Ministarstvu da se potpiše protokol o suradnji u kojem ćemo definirati određena pitanja. Mi smo pristali na to i već danas u Vijeću ministara BiH pokrenut ćemo tu procuduru i vjerujem da potpisivanje protokola neće usporiti skidanje ove privremene zabrane, te smatram da je to jedna od dobrih vijesti'', istaknuo je Šarović.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" početkom kolovoza je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se pohranjuje voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. kolovoza.

Trenutno u BiH, već desetak dana borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji obilaze domaće kompanije koje su se kandidirale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

''Kada je riječ o izvozu mesa vidjet ćemo kakav će biti njihov izvještaj, a oni sutra završavaju posjetu. Oni promatraju sustav u BiH, da li je osposobljen zapovjedni lanac, dakle veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde. Također, kontroliraju kompanije da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizirane da zadovolje ruske standarde. Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga vidjet ćemo tko je prošao. Nadam se da će ih proći priličan broj'', izjavio je Šarović.

Naveo je također da će vrlo brzo biti upućen službeni poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dublina da dođu u BiH i obave kontrolu, odnosno preglede funkcioniranja državnog sustava kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.

Kopirati
Drag cursor here to close