Zalihe

Rusija ima nafte još za 40 godina

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2015. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zalihe nafte na tradicionalnim nalazištima u Rusiji dovoljne su za 30-40 godina uz sadašnju razinu proizvodnje, rekao je ruski ministar prirodnih resursa i ekologije Sergej Donskoj u intervjuu Komsomolskoj pravdi.

Dodao je kako će zalihe nekonvencionalne nafte (škriljci) otkrivene u baženovskom bazenu u Zapadnom Sibiru i pojasu Volge i Urala i njima slični "vremenom proširiti horizont osiguranja nafte", prenio je Tanjug.

Donskoj je objasnio kako je u sadašnjoj situaciji važna, ne samo dostupnost prirodnih resursa, nego i kako se ti resursi razvijaju.

Ranije se iz zemlje izvlačilo 30 posto tradicionalnih vidova korisnog goriva, a sada se, zahvaljujući novim tehnologijama, može dospjeti i do onih rezervi čije izvlačenje je moguće i rentabilno u sadašnjim ekonomskim uvjetima, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, sada se iskopavanja vrše na nalazištima na dubini tri do četiri kilometra. Pri tome, bušenje na većim dubinama, naročito na područjima Zapadnog Sibira, Povoložja i Prikaspijske regije može osigurati ozbiljne rezerve tečnih ugljovodika.

Postoji još i arktičko polje i nalazišta na arktičkoj obali, gdje do eksploatacije nije došlo iz različitih razloga - klimatskih, tehnoloških, ekoloških. I na kraju u mnogim zemljama sada sve više obraćaju pažnju na nekonvecionalne vidove nalazišta. Pored projekata plina i nafte iz škriljaca postoje i plinski hidrati. Niz zemalja ih sada aktivno istražuje i odobrava, rekao je Donskoj.

Dodao je kako Ministarstvo prirodnih resursa Rusije ne vidi ozbiljnu prijetnju ruskom naftnom sektoru od projekata za proizvodnju energenata iz škriljaca pri sadašnjim cijenama nafte.

Pad cijena nafte doveo je do toga da je eksploatacija nafte na pojedinim nalazištima ekonomski neisplativa, što je dovelo do sniženja tempa rasta njezine proizvodnje. To je zbog činjenice da je razvoj nalazišta škriljaca opravdano samo u slučaju visokih cijena nafte, jer je, u usporedbi s tradicionalnim nalazištima, njihova proizvodnja skuplja, objasnio je Donskoj.

Dodao je kako su rudničke kompanije u SAD napravile više od 4.500 bušotina, spremnih za eksploataciju. Ali ipak te komapnije ne žure da počnu proizvodnju čekajući više cijene.

"U svakom slučaju moramo prihvati izazov škriljaca", nastavio je ministar. Jedno od mogućih rešenja je razvoj kompanija orijentiranih na razvoj i primjenu novih tehnologija. Međutim to zahtjeva stvaranje odgovarajućih uvjeta, određenu suradnju države, korisnika podzemnih resursa i investitora, zaključio je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close