Zaduženje

Republika Srpska se zadužuje za novih 55 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2016. u 11:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska (RS) će se sljedeći tjedan zadužiti za novih 55 milijuna KM.

Na Banjalučkoj burzi najavljena je prodaja i obveznica RS-a vrijednih 40 milijuna KM, kao i trezorskih zapisa u iznosu od 15 milijuna KM.

Ovaj bh. entitet emitira obveznice i trezorske zapise kako bi osigurao sredstava po osnovu financiranja proračunskih izdataka u ovoj godini.

Već u ponedjeljak, 5. rujna, RS će na Banjalučkoj burzi ponuditi na prodaju entitetske obveznice od 40 milijuna KM, a ne kako je ranije bilo najavljeno 20 milijuna.

U javnom pozivu za upis i uplatu emisije obveznica RS-a je navedeno da je kamatna stopa fiksna i na godišnjem nivou iznosi 4,5 posto. Rok dospjeća ovih dugoročnih hartija od vrijednosti je sedam godina.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ranije je rekla da je procijenjeno da postoji interes i mogućnost da se, umjesto u iznosu od 20 milijuna, prodaju obveznice u vrijednosti od 40 milijuna KM.

U javnom pozivu Ministarstvo financija RS-a je za 8. rujan najavilo i prodaju trezorskih zapisa, u vrijednosti od 15 milijuna KM, a datum dospjeća je ožujak sljedeće godine.

Tijekom prošle godine u RS je izvršeno pet emisija dugoročnih obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti 241,3 milijuna KM.

Na kraju 2015. stanje duga po osnovu emitiranih dugoročnih obveznica iznosilo je 534,5 milijuna KM.

Lani se RS i kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 86,2 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close