70.000.000 eura

Republika Srpska se dodatno zadužuje za izgradnju autocesta

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2017. u 14:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) dala je danas suglasnost za pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj s ciljem kreditnog zaduženja u iznosu od 70.000.000 eura u svrhu financiranja radova na projektu izgradnje dijela Koridora 5-C, dionice od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica).

''Projekt će se financirati kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, ukoliko ne budu operativna već odobrena grant sredstva WBIF-a, a u slučaju da budu operativna grant sredstva, to kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 eura i iznosilo bi 56.000.000 eura'', priopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade.

Krajnji korisnik i dužnik po kreditu bit će javno preduzeće ''Autoputevi RS'' d.o.o. Banja Luka, a RS davatelj jamstva.

Entitetska vlada je dala suglasnost i za pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Europskom investicijskom bankom u cilju dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47.000.000 eura po Projektu izgradnje autoceste Banja Luka - Doboj.

S ciljem završetka radova na projektu izgradnje autoceste od Banja Luke do Doboja, RS će se dodatno zadužiti kod Europske investicijske banke u iznosu u iznosu od 37.000.000 eura i kod Europske banke za obnovu i razvoj za 10.000.000 eura.

Vlada RS-a je na sjednici u Banja Luci donijela i odluku o prihvaćanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci po projektu podrške zapošljavanju u iznosu od 21 milijuna eura, što predstavlja 42 posto od 50.000.000 eura ukupnog zaduženja za BiH.

Cilj Projekta je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa registriranih nezaposlenih osoba (mladi, dugoročno nezaposleni i osobe koje imaju više od 40 godina), kao i za jačanje službi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Dana je i suglasnost na Prijedlog ugovora o financiranju željezničke infrastrukture u 2017. godini u iznosu od 17.611.406,40 KM i na Prijedlog ugovora o sufinanciranju željezničkog putničkog prometa od interesa za RS-a u ovoj godini, u iznosu 7.388.593,60 KM, a koji će se zaključiti između Vlade RS-a i ''Željeznica RS-a'' A.D. Doboj.

Ugovorom o financiranju željezničke infrastrukture reguliraju se tehnički i drugi parametri neophodni za redovno i sigurno odvijanje prometa, iznos potreban za održavanje, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture, visina naknade za korištenje infrastrukture, kao i obaveza vođenja statističkih evidencija.

Također, ugovorom o sufinansiranju putničkog prometa ugovara se visina razlike između ukupnih troškova prevoza i ostvarenog prihoda u putničkom željezničkom prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close