I tako

Rastu cijene goriva u Federaciji BiH

Zaprimljeno je ukupno 1011 obavijesti o promjeni cijena i marži.
Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2023. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,73 maraka po litru, a za dizel 2,77 maraka po litru. 

Prosječna maloprodajna cijena premium bezolovnog benzina 95 viša je za 1,11 posto u odnosu na 15. kolovoza ove godine kada je iznosila 2,70 maraka po litru, potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva trgove.

Od 2,46 do 2,91 maraka po litru

Nadalje, prosječna maloprodajna cijena dizela viša je za 1,46 posto u odnosu na 15. kolovoza ove godine kada je iznosila 2,73 maraka po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim postajama u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi od 2,46 do 2,91 maraka po litru, a za dizel od 2,41 do 2,96 maraka po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 15. do 22. kolovoza ove godine zaprimljeno je ukupno 1011 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Nadzor

Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog tog ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem navedene Odluke zaduženi su nadležni inspekcijski organi, odnosno federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija. Inspekcijski nadzor u primjeni navedenih odluka obavlja se u kontinuitetu, sve dok su one na snazi, poručili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kopirati
Drag cursor here to close