Mahmutović

Raste broj firmi u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2017. u 08:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Glavni zadatak Gospodarske komore Županije Sarajevo i u 2017. godini jeste puna podrška gospodarstvu u pronalaženju rješenja za probleme sa kojima se susreće poslovni sektor, kao i nastavak aktivnosti na predlaganju mjera za unapređenje u sektoru fiskalne i investicijske politike, te smanjenja nelikvidnosti'', izjavio je za Fenu predsjednik GKŽS Muamer Mahmutović.

Po njegovim riječima, i u proteklom razdoblju došlo je do određenih pozitivnih pomaka u Županiji Sarajevo. Naime, kroz Projekt poboljšanja lokalnog okruženja za investicije - LIFE, koji implementira grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa britanskim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini, ŽS je polučila zavidne rezultate koji se mjere direktnim koristima za privatni sektor. Svoj doprinos projektu LIFE dala je i Gospodarska komora Županije Sarajevo koja je na najneposredniji način omogućila gospodarstvenicima da daju konkretne prijedloge na posebno organiziranim fokus grupama.

''Rezultat toga je, pored ostalog, da danas imamo smanjenje administrativnih i sudskih taksi u ŽS, kao i drugih izdvajanja koja su gospodarstvenicima predstavljala opterećenje. Da su ove mjere dale rezultate govori i broj novonosnovanih firmi u Županiji Sarajevo koji je, prema raspoloživim podacima, u prosincu prošle godine iznosio 775, što je za oko 60 posto više nego u 2015. Godini'', kazao je Mahmutović.

Što se tiče smanjenja ostalih fiskalnih i parafiskalnih nameta, odnosno prijedloga koji su prezentirani javnosti, kako je rekao, nikako da ugledaju "svjetlo dana".

Javno-privatno partnerstvo godinama se navodi kao model za realizaciju projekata i investicija, a time i novog zapošljavanja. Mahmutović kaže da je javno-privatno partnerstvo u Županiji Sarajevo regulirano zakonom i da predstavlja dugoročni partnerski odnos između javnog i privatnog partnera kroz izgradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje kapaciteta za zadovoljavanje javnih potreba.

''Međutim, u praksi je ovaj vid još u začetku, iako postoji opredijeljenost vladajućih struktura u Županiji Sarajevo da u skorije vrijeme realiziraju neke od projekata po principu javno-privatnog partnerstva'', dodao je Mahmutović.

Govoreći o šansama bh. poduzeća za pristup fondovima i projektima EU, Mahmutović je kazao da je više faktora koji utječu na apliciranje i korištenje sredstava iz tih fondova - od kvalitetne ideje, obučenosti kadra za podnošenje aplikacije do volje vladajućih struktura da više pažnje posvete tom pitanju.

''Komora je među prvima pokrenula aktivnosti s namjerom da pripremi poslovni sektor za korištenje EU fondova, što i danas čini. Dosad je Komora direktno sudjelovala u realizaciji jednog broja EU projekata koji se prvenstveno odnose na energijsku efikasnost, razvoj turizma i poljoprivredno-prehrambenu djelatnost '', dodao je Mahmutović.

Na pitanje kako osigurati da komunalna poduzeća u ŽS posluju na ekonomskim osnovama i efikasnije pružaju svoje usluge gospodarstvu i stanovništvu, Mahmutović je kazao da je neophodno pokrenuti reforme s obzirom na izuzetnu važnost i utjecaj komunalnog gospodarstva na ostali dio gospodarstva u ŽS.

''To se može riješiti na više načina, kao npr. kroz integrativne procese između komunalnih poduzeća, djelomičnom privatizacijom, primjenom zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, te uvođenjem jedinstvenog sistema naplate komunalnih usluga. Povećanjem naplativosti bi se povećala likvidnost poduzeća i veći stupanj punjenja proračuna, što bi sa druge strane omogućilo i veće subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva'', istaknuo je Mamutović.

Među značajnijim aktivnosti koje je GKŽS planirala u 2017. godini je implementacija razvojnih dokumenata Županije Sarajevo, međunarodnih projekata, povezivanju gospodarstva, te edukacija kadra za potrebe tržišta rada.

''Poseban izazov će nam biti zadatak da pojačamo aktivnosti na predstavljanju potencijala gospodarstva Županije Sarajevo i na privlačenju investicija'', naveo je Mahmutović.

U siječnju ove godine počinje i realizacija projekta: „Učenje kroz rad“ - Jačanje kapaciteta partnera strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO), u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Nosilac aktivnosti je Trgovinska i industrijska komora Budimpešte, sa partnerima iz regije, među kojima su Gospodarska komora Županije Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja ŽS.

Kopirati
Drag cursor here to close