Reakcija

RAK: Gasiti se mora

Prije skoro pet mjeseci, podsjeća RAK, informirali su udruženja nositelja dozvola o pristiglom zahtjevu iz Hrvatske...
Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nositelji dozvola, javni RTV servisi i komercijalne TV stanice pojedinačno su obaviještene o očekivanom i obvezujućem slijedu tehnoloških koraka u aktualnim okolnostima, priopćio je RAK nakon objavljivanja informacija o okolnostima pod kojim se pristupa gašenju analognog TV signala.

Gašenje analognog TV signala u BiH posljedica je zahtjeva koji je u travnju ove godine stigao iz regulatornog tijela Hrvatske (HAKOM), kojim se traži otklanjanje smetnji koje dolaze sa teritorije BiH, a ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj.

Prije skoro pet mjeseci, podsjeća RAK, informirali su udruženja nositelja dozvola o pristiglom zahtjevu iz Hrvatske, po kojem BiH mora postupiti u skladu s ratificiranim međunarodnim obvezama.

Napominje se da su održani i pojedinačni sastanci s predstavnicima emitera, na kojima su nositelji dozvola informirani o kalendaru gašenja analognog signala, koji obuhvaća 171 predajnik širom BiH i sukcesivno se mora realizirati počev od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine.

TV stanicama u BiH dostavljena je lista spornih predajničkih lokacija. Riječ je o ukupno 26 javnih i komercijalnih TV stanica u BiH koje imaju obavezu gašenja analognih predajnika, a među njima su i javni RTV servisi.

Javni RTV servisi su vlasnici emisione opreme i legitimno upravljaju dodijeljenim kapacitetima, a o tome je RAK već upozoravao i resorno parlamentarno tijelo Parlamentarne skupštine BiH, predviđajući vjerojatni problem koji nastaje za javne i komercijalne TV stanice samo u ovoj kalendarskoj godini, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je tehnološki nemoguće da RAK osigura resurse za komercijalne stanice u okviru "muks A", kako je traženo zaključkom Parlamentarne skupštine iz srpnja ove godine.

Iz RAK-a su podsjetili da analogne frekvencije više nisu tehnološki standard koji štiti Međunarodna unija za telekomunikacije, te da se njihova koordinacija ne vrši od 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close