(Do)sanjao sam noćas da te nemam

Radnika je sve manje, plaće ne rastu, a parlamentarci se "češljaju"

"Mi smo upozoravali da slijedi neki gori scenarij, da će se nastaviti se pad standarda radnika i da poslodavci sami ne mogu znatno povećati plaće uposlenika i time ih zadržati na području BiH".
Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2023. u 12:55 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O rasterećenju gospodarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama se priča, ali niti jedna garnitura političara na vlasti dosad nije mijenjala Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak.

Ovi tzv. reformski zakoni još nisu ušli u parlamentarnu proceduru, a aktualna federalna vlada je nakon svoje 9. redovne sjednice (održane 26. srpnja) objavila kako će u najkraćem roku uputiti set fiskalnih zakona u proceduru. No, taj rok nije preciziran.

Ujedno je to signal da neće biti ništa od "temporalnih zakona", odnosno privremenog rješenja koje su predlagali poslodavci, čime bi se omogućilo povećanje neto plaće do 400 KM. Podsjećamo, u siječnju ove godine upućeni su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak.

Privremene ("vatrogasne") mjere

"Riječ je prijedlozima kojim bi se omogućilo dizanje neto plaće do 400 KM uz plaćanje 11% za MIO, ali samo dok se ne usvoje reformske izmjene ova dva zakona (poput spuštanja ukupne stope doprinosa na 31,5, 30 ili čak 25%). Zbog toga su se u javnosti okarakterizirali kao "temporalni zakoni", pojašnjava Admir Čavalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Čavalić napominje kako su ovim prijedlozima izmjena željeli postići nekoliko bitnih stvari:

(1) Prije svega ubrzati donošenje reformskih zakona. Stvoriti pritisak na Vladu (gospodina Novalića, sada Nikšića).

(2) Omogućiti 400 KM veću plaću radnicima jer očekujemo usporavanje ekonomske aktivnosti i značajniji trend odlaska radnika.

(3) Smanjiti isplate "u kovertama", te "upecati" poslodavce da dočekaju reformske izmjene sa višim plaćama za radnike.

Poslodavci razočarani

U svakom slučaju, do povećanja plaća za radnike u realnom sektoru svakako ne bi došlo prije jeseni, kada završava sezona godišnjih odmora, a parlamentarci ponovno počinju zasjedati.

A povećanje od 400 maraka, koliko se procjenjuje da bi mogla narasti plaća radnika u realnom sektoru, značilo bi mnogo.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić upozorava u izjavi za Federalnu TV da će se nastaviti odlazak radne snage, pad standarda radnika i da poslodavci sami ne mogu znatno povećati plaće radnika i time ih zadržati.

"Mi smo upozoravali da slijedi neki gori scenarij, da će se nastaviti se pad standarda radnika i da poslodavci sami ne mogu znatno povećati plaće uposlenika i time ih zadržati na području BiH", kaže Nenadić.

Podsjećamo da je UPFBiH još uoči izbora u suradnji s akademskom zajednicom i u konsultaciji sa sindikatima, izradilo dokument "Što poslodavci očekuju od vlasti" i pripremilo više od 40 prijedloga zakona i podzakonskih akata.

Taj je dokument načelno pozitivno primljen kod političkih stranaka, ali do sada gotvo ništa od toga nije implementirano, osim što su proteklih dana s mrtve točke pokrenute izmjene Zakona o PDV-u.

Odnos politike i realnog sektora

O temi rasterećenja realnog sektora kroz usvajanje reformskih zakona, odnosno smanjenjem poreza i doprinosa na plaće, više puta bilo je govora i u našem podcastu "Imam ideju", u kojem su gostovali mnogi ugledni poduzetnici i menadžeri.

Svi se slažu kako je odavno bilo vrijeme za izmjene navedenih zakona, ali da nikad nije kasno ukoliko se ima političke volje u zakonodavnim tijelima.

Najsveobuhvatnije o ovoj problematici u našem podcastu govorio je gospodin Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Važno je istaknuti, kao što je naš sugovornik naglasio, predložene izmjene fiskalnih zakona ne bi ugrozile proračune niti bi izazvale bilo kakve poremećaje u društvu, osim, naravno, što bi vremenom generirale bolji standard i zadovoljnije ljude.

Podsjećamo u donjem video zapisu na ono što je Smailbegović govorio početkom ljeta:

Video: IMAM IDEJU 42# | ADNAN SMAILBEGOVIĆ, prijedlog za povećanje plaća do 400 KM ne ugrožava proračune
Kopirati
Drag cursor here to close