Bilo je i vrijeme

Prvi put nakon rata, FBiH ima novi zakon o zaštiti na radu

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2016. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici većinom glasova Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Elvir Karajbić iz opozicijske Socijaldemokratske partije BiH čestitao je aktualnoj Federalnoj vladi kao prvoj koja je nakon rata predložila ovakav zakon u Federaciji jer je aktualni donesen još u bivšem sustavu, u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, kazao je.

Dženan Đonlagić iz opozicijske Demokratske fronte dodao je da u aktualnom zakonu, donesenim 1990., ima odredaba naslijeđenih još iz 1955., što, po njegovoj ocjeni, svjedoči o tome koliko su bile stabilne.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obrazložio je Feni da u okviru cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima, treba donijeti novi zakon o sigurnosti i zaštiti na radu.

''Treba osigurati sustav pravila za prevenciju nastanka povreda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnjih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi te za zaštitu radne okoline'', kazao je Drljača.

Predloženi novi zakon, dodao je, u skladu je s odgovarajućim međunarodnim konvencijama i poštuje okvirne direktive Vijeća EU o uvođenju mjera sigurnosti zdravlja na radu, koje sadrže opće principe vezane za prevenciju profesionalnih rizika i za sigurnost na radu.

Glavni cilj novog zakona je stvoriti uvjete što u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju rizike od povreda na radu, profesionalnih i oboljenja vezanih za rad.

Između ostalog je zakon podržalo Ekonomsko-socijalno vijeće, napominje ministar i dodaje da se novim zakonom predlaže osnivanje na federalnom nivou vijeća za sigurnost i zdravlje na radu, u kojem će biti predstavnici sindikata, poslodavaca, Vlade i eksperata iz radnih odnosa. Oni će davati prijedloge i sugestije, prevenirati mogućnosti nastanka povreda i šteta na radu.

Također zakon omogućava sindikatu sudjelovanje u unapređenju sigurnosti zdravlja na radu, a poslodavcima nalaže obaveze osiguranja preventivnih mjera, sredstava i opreme osobne zaštite, obavezu upoznavanja o propisima iz oblasti sigurnosti na radu i obvezno osiguranje radnog mjesta stručnog suradnika za sigurnost i zdravlje na radu.

Zakon omogućuje također inspekcijski nadzor i poduzimanje mjera inspektora rada, kazao je također resorni federalni ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close