javna rasprava

Proračun da Mostar preživi

Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2017. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Grad Mostar može stabilno funkcionirati'', izjavio je u utorak gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tijekom javne rasprave o Proračunu Grada Mostara kazao kako prijedlog ovogodišnjeg gradskog proračuna iznosi oko 50 milijuna maraka.

''Naša prvenstvena svrha jeste da grad Mostar stabilno funkcionira, da održimo ekonomsku stabilnosti, te izvršimo sve servisne usluge prema korisnicima proračuna. Osim toga, želimo imati realan proračun kako bi mogli održati Grad u funkciji do izbora i novog Gradskog vijeća'', rekao je Bešlić.

Dodao je kako u ovom trenutku imamo vrlo neizvjesnu situaciju jer BiH čeka aranžman MMF-a bez kojeg će se svi naći u jednoj izazovnoj situaciji.

Izazovna situacija

''Ta izazovna situacija će se s viših razina vlasti prebaciti na jedinice lokalne samouprave a sigurno se za to neće dodijeliti novci'', rekao je Bešlić i dodao je kako je cilj da Grad Mostar stabilno funkcionira da se održi ekonomska stabilnost da se izvršile sve servisne usluge koje grad treba izvršiti prema korisnicima proračuna.

''Mi želimo prije svega imati realan proračun'', rekao je Bešlić i dodao kako je vrlo teško zaustaviti troškove.

''Ono što je smanjenje u prijedlogu proračuna je to da nemamo dovoljno odluka za garantove tako da se proračun u startu smanjio što će utjecati na pojedine projekte'', rekao je Bešlić.

''Ove godine moramo prijeći na trezorsko poslovanje i onda će se vidjeti da je iznos za plaće administracije Grada oko 3,5 posto manji u odnosu na prethodne godine'', ocijenio je mostarski gradonačelnik.

Ustvrdio je kako očekuje izmjene zakona koji su sada u formi nacrta, a imaju jak utjecaj na proračun grada Mostar. Radi se o civilnoj zaštiti, braniteljskoj populaciji i određenim subvencijama.

Stalo igralište

Govoreći o planiranim projektima za ovu godinu, Bešlić kaže kako je riječ o projektima izgradnje deponije i cesta.

Načelnik odjela za financije Izet Šahović ponovio je kako je proračun manji u odnosu na prošlu godinu te da iznosi 50 133 030 maraka.

Od tog iznosa na nenamjenske prihode otpada 36 933 810 maraka, a na namjenske 13 139 220, kazao je te dodao kako prihodi od poreza iznose 25 631 300 maraka, dok su neporezni prihodi 23 799 730 maraka.

Jedan od projekata koji je upitan zbog proračuna su i radovi na igralištu Osnovne škole Petra Bakule, započeti u lipnju 2016. godine, a koji još vijek nisu završeni.

Branko Gašpar iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata pri Odjelu za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar podsjetio je kako nastavak radova na igralištu ovisi od Proračuna Grada Mostara koji je i investitor tih radova.

''U planu jeste da se završe radovi na igralištu ali hoće li to biti ove ili pak iduće godine, mi ne znamo jer nastavak radova ovisi od sredstava iz Proračuna'', kazao je Gašpar.

Vegetiranje

Prema njemu dostupnim saznanjima, do 10. veljače, kada bi se trebao usvojiti i Proračun, trebali bi imati informaciju hoće li se nastavit s projektom, odnosno s radovima na igralištu.
Ravnateljica OŠ Petra Bakule Anela Vidačak kazala je kako službeno objašnjenje o prekidu radova na igralištu iz Gradske uprave nije dobila te kako se nada da će radovi biti u što skorije vrijeme nastavljeni.

Škola je, za to vrijeme, u svrhu zaštite djece i njihovog što manjeg boravka na igralištu, postavila ogradu između školskoga dvorišta i toga igrališta.

Mostarski SDP je priopćio kako je proračun ''vegetirajući'' jer ne donosi nove projekte za poboljšanje uvjeta života građana i rješavanje njihovih problema, nego se bazirao isključivo na izmirenje obaveza i realizaciju već započetih projekata u ranijim godinama.

''Pitamo se da li će nakon završetka ovih projekata prestati bilo kakva aktivnost gradske administracije na poboljšanju života građana? Iz tog razloga još jednom naglašavamo kako je i na ponuđenom proračunu jasno vidljivo da su građani Mostara taoci dvije vladajuće stranke SDA i HDZ i da ovakav proračun koristi samo tim grupacijama i ljudima usko vezanim za te dvije stranke'', navodi se.

Čitaonica, kružni tok, kupališta…

Gradski odbor Naše stranke u Mostaru podnio je amandmane na Nacrt budžeta Grada Mostara za 2017. godinu te su predložili da Grad Mostar u iznosu od 45.000 KM financira uspostavu besplatne studentske čitaonice.

''Također, predložili smo da Grad u iznosu od 20.000 KM subvencionira produženi boravak za učenike u osnovnim školama na području Mostara. Sredstva za obje stavke osigurale bi se umanjivanjem sredstava za Spomenik na Rondou", kazao je Marinko Šanje iz Naše stranke u Mostaru.

Amandmani koje je podnijela Naša stranka predviđaju sredstva za kružni tok, uređenje partera i obilježavanje javnih kupališta.

"Na raskrsnici Lučki most – ulica Gojka Vukovića potrebno je projektirati i izgraditi mobilni kružni tok, kako bi se povećala sigurnost u prometu na tom prostoru, i naš amandman predviđa da se za tu svrhu izdvoji 30.000 KM. Osim toga, potrebno je mapirati i obilježiti javna kupališta u Mostaru, kako bismo konačno uredili ovu oblast i povećali sigurnost. Također, predložili smo da Grad Mostar u iznosu od 35.000 KM izdvoji za uređenje partera između zgrada na istočnoj strani Šantićeve ulice", pojasnio je Šanje.

Kopirati
Drag cursor here to close