Ekologija

Proizvedeni prvi reciklirani ivičnjaci u regiji

Gospodarstvo / Flash | 13. 12. 2015. u 12:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija 'E reciklaža' proizvela je ivičnjake - prvi proizvod dobijenog reciklažom katodnih cijevi. Proces je trajao tri godine i rađen je po posebnoj recepturi sa potrebnim atestima, u suradnji sa Institutom za građevinarstvo i arhitekturu, Građevinskog fakulteta u Nišu.

Ivičnjaci su postavljeni u središtu Niša, priopćeno je iz te kompanije. Proizvedeni ivičnjaci predstavljaju pilot projekat, koji je prvi ove vrste u regiji srednje i juogostočne Europe i predstavlja pokazatelj da dobrom suradnjom države, sveučilišne zajednice i firmi može mnogo da se postigne, ukazuju iz tog poduzeća.

Proizvod je nastao procesom reciklaže od stakla katodnih cijevi, a njegov značaj se ogleda kako u upotrebi sekundarne sirovine u procesu proizvodnje, tako i u potencijalnoj uštedi prirodnih resursa. Na taj način se, primjera radi, omogućava da se ne koristi pijesak koji se vadi iz riječnih korita.

Kompanija 'E reciklaža' se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada i posvećena je očuvanju sredine. Posjeduju integralnu dozvolu koja važi na cijeloj teritoriji republike Srbije i odnosi se na: sakupljanje EE otpada, transport EE otpada, skladištenje EE otpada, tretman EE otpada.

Surađuju sa individualnim sakupljačima, poduzećima i lokalnim samoupravama i 3.000 sakupljača, dodaje se u priopćenju, prenosi B92. Poduzeće 'E-reciklaža' ove godine je recikliralo skoro 13.000 tona elektronskog i električnog otpada, što je za 30 posto više nego prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close