Planovi

Pročitajte program ekonomskih reformi u Federaciji

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2016. u 14:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Program ekonomskih reformi Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2017.-2019. godina koji će dostaviti Direkciji za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, koja je, kao koordinirajuća institucija na razini BiH, zadužena za njegovu izradu.

U obrazloženju je naglašeno kako je jedan od ključnih ciljeva BiH napredak na putu europskih integracija i da, kao i ostale zemlje potencijalni kandidati za pristupanje EU, naša zemlja ima obvezu da izradi Program ekonomskih reformi 2017. - 2019.
Program se sastoji od pet poglavlja naslovljenih kao sveukupni okvir i ciljevi politika, makroekonomski okvir, fiskalni okvir, prioriteti strukturalnih reformi i prilog s tabelarnim pregledima.

Sva poglavlja pripremila su resorna ministarstva, koordinatori za njegovu izradu i Federalni zavod za programiranje razvoja na način kako je to utvrđeno zahtjevima Europske komisije i Smjernicama za izradu Programa ekonomskih reformi.

Na osnovu detaljne analize stanja po oblastima, Programa rada Vlade FBiH za mandatni period 2015.–2018. godina, politika Vlade FBiH definiranih Reformskom agendom za period 2016–2018. godina i pratećeg Akcijskog plana koji su usuglašeni s Europskom unijom i međunarodnim financijskim institucijama, jedna od glavnih reformskih oblasti za 2017-2019. godinu je upravljanje javnim financijama. Cilj je osiguranje održivosti javne potrošnje i jačanje financijske odgovornosti kroz jačanje upravljačkih i kontrolnih mehanizama, stvaranje preduvjeta za razvoj efektivnog i ciljno orijentiranog sustava javnih financija i smanjenje poreskog opterećenja rada.

Slijedi oblast tržišta energije, transporta i telekomunikacija s ciljem povećanja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije i unapređenje komunikacijske infrastrukture za rast i razvoj. Kao glavni sektori izdvojeni su poljoprivreda i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, okoliš, očuvanje, zaštita i poboljšanje njegovog kvaliteta, financijsko tržište i njegovo unapređenje.

Reformama u poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenja poslovnog ambijenta planirano je smanjenje neformalne ekonomije, slijedi obrazovanje i vještine s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, zapošljavanje i tržište rada i povećanje njegove efikasnosti, socijalna inkluzija, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti u cilju uspostavljanja efikasnog, financijski stabilnog i održivog sustava MIO FBiH i unapređenja funkcioniranja sustava socijalne zaštite FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close