Loša sindikalna borba

Privatnik nema pravo zabraniti osnivanje sindikata

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2017. u 10:35 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sindikalni pokret u BiH je sklon političkoj manipulaciji i rascjepkan'', rekli su u razgovoru za Bljesak.info iz Centra za građansku suradnju iz Livna.

Naime, ovaj Centar dugoročno radi na projektu ''Zajedno za radnička prava'', pozivajući radnike da pošalju svoje priče i iskustva, te radnicima i sindikatima između ostalog nude i usluge besplatne pravne pomoći. 

Žuti sindikati

Govoreći o pravima radnika i sindikalnoj borbi u našoj državi, iz Centra su nam rekli kako je sindikalna borba slaba, nejaka i razjedinjena.

''Sindikalni pokret u BiH je sklon političkoj manipulaciji i rascjepkan. Nažalost, ni HNŽ ne odstupa od takvog lošeg 'BH pravila'. Prije svega na prvo mjesto moramo staviti rascjepkanost sindikata u BiH. Na području FBiH djeluju dva krovna sindikata, isti je slučaj i sa RS-om i na kraju Distrikt Brčko. Sindikati su slabo organizirani, nejaki, razjedinjeni, podložni političkom pritisku i nerijetko su u dosluhu s politikom, nedostaje ravnopravnosti, jedinstva i solidarnosti… A sindikati bi trebali biti temelj za stvaranje moderne, odnosno pravne države'', kažu iz Centra za građansku suradnju, navodeći da se ovakvim (ne)djelovanjem sindikata radnici ostavljaju po strani, nezaštićeni, osiromašeni, iskorištavani i marginalizirani.

''Sve veći problem je i pojavljivanja tzv. 'žutih sindikata', koji su osnovani da bi zastupali interese poslodavaca, a ne samih radnika. To još više ugrožava vjeru u sindikat i sindikalnu borbu'', kažu nam iz Centra.

Navode, da i u ovakvoj situaciji brojni mehanizmi zaštite stoje na raspolaganju radnicima i sindikatima (zakonodavstvo i kolektivni ugovori), ali zbog loše organiziranosti i nejedinstva nisu iskorišteni, pa institucije i poslodavci sustavno i bez sankcija mogu kršiti prava radnika (i sindikata).

Zaustaviti Ceker sindikate

''Ono što smo mi kao nevladina organizacija u dugogodišnjem radu sa sindikatima i radnicima primijetili jeste da većina problema za efikasno djelovanje sindikata dolazi od njih samih, odnosno iznutra. Već smo ranije spomenuli njihovu rascjepkanost, promicanje vlastitih interesa kroz političku angažiranost. Sve ove pojave do te mjere oslabljuju sindikat, da zanemaruju osnovnu zadaću, a to je borba i zaštita za radnička prava'', navode iz Centra.

Objašnjavaju da se sami sindikati još uvijek susreću sa stigmom da su 'ostatci iz prošlog sustava', gdje su uglavnom služili za nabavljanje zimnica, ogrijeva, organiziranje izleta i odmora.

''Radnici moraju biti svjesni i prihvatiti činjenicu da je prošlo vrijeme tzv. 'ceker sindikata', te da je sindikat mnogo više od zimnice, ogrijeva i izleta. Sve navedeno, oslabljuje sindikat, tako da on u većini slučajeva dolazi pred samog poslodavca nespreman i kao pojava koja se vrlo lako uguši. Mišljenja smo da, iako sindikati u BiH i sam sindikalni pokret je na vrlo klimavim nogama, radnici ne bi smjeli odustajati od osnivanja sindikata i učlanjivanja u granske'', poručuju iz Centra.

Sindikatima u BiH jeste potrebna promjena, smatraju, ali do nje nikako ne može doći izlaskom iz članstva sindikata, već promjenama koje moraju doći iznutra.

Sindikat kod privatnika

''Mi kao nevladin sektor imamo zadaću da pomognemo sindikatima na način da im se ne nameću neke više ideje i da im se 'naređuje' što napraviti, već zajedničkim djelovanjem pomoći da se bolje zaštiti onaj zbog kojeg sam sindikat postoji, a to je radnik. Primjer je i višegodišnja suradnja CGS-a sa švedskim sindikatom metalaca IF Metall, preko koje se pomažu sindikati i samim tim jača njihova uloga u društvu'', objašnjavaju nam iz Centra za građansku suradnju Livno.

Na upit, kako radnici u privatnoj kompaniji mogu osnovati sindikat, a da se ne dobije otkaz, iz Centra za građansku suradnju su rekli kako je to vrlo jednostavno.

''Pozivajući se na Zakon o radu. Vrlo je bitno da radnici znaju da nitko nema pravo zabraniti osnivanje sindikata. U mnogim razgovorima s poslodavcima, rečeno nam je da oni uopće ne zabranjuju osnivanje sindikata. U suštini, taj je odgovor očekivan, jer naravno da nitko neće reći da krši izravno zakon. Ono čega se radnici najviše plaše pri osnivanju sindikata, jesu pritisci od strane samih poslodavaca, degradiranje, prebacivanje na slabije plaćeno radno mjesto i na kraju otkaz. Naravno, i za takav razvoj događaja postoji rješenje koje najčešće završava odlaskom pred sud'', kaži iz Centra.

Sindikate osnovati dok je sve dobro

Po njihovom mišljenju, ono što je bitno radnicima poručiti, a to pokušavaju i sami sindikati kroz svoje kampanje, jeste da se sindikat osniva u poduzećima i kompanijama još kada nema problema.

''Na području našeg djelovanja, svijetli primjeri dolaze iz Unsko-sanske županije, gdje je najveći broj osnovanih sindikata u privatnom sektoru. Nažalost, ostale tri županije Hercegbosanska županija, Zapadno-hercegovačka županija i Hercegovačko-neretvanska županija se ne mogu pohvaliti s ovim trendom, jer i sami radnici najčešće ističu da dok im je dobro stanje u poduzeću i imaju plaću, nema potrebe za sindikatom'', kažu iz Centra, pojašnjavajući kako poslodavac u BiH prije ili kasnije mora shvatiti da sindikat nije suparnik već partner, koji ujedno može osigurati bolje poslovanje poduzeća/kompanije.

''Uvijek kroz naše sastanke i komunikaciju s poslodavcima ističemo da je samo zadovoljan radnik, produktivan radnik. Uskoro nas čeka sudbina susjednih zemalja da će jedan od uvjeta za plasman na strano tržite biti postojanje i djelovanje sindikata unutar poduzeća/kompanije'', zaključuju iz Centra za građansku suradnju.

Inače, Centar za građansku suradnju je nevladina, vanstranačka i neprofitna organizacija, čiji je cilj poticanje aktivnog sudjelovanja građana u životu zajednice, u svrhu kreiranja boljih društvenih, ekonomskih i političkih življenja u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close