Pred vijećnicima

Mostar: Priprema se poskupljenje vode?

Mostarski vijećnici će o novim cijenama raspravljati već u ožujku, a ako ih usvoje, građani bi uvećane račune mogli očekivati krajem godine.
Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2022. u 13:34 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Odluke o utvrđivanju cijena pružanja usluga opskrbe pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda naći će se pred mostarskim vijećnicima u drugom kvartalu, stoji u Planu rada Gradskog vijeća Mostar za 2022. godinu.

Mostarski vijećnici će o novim cijenama raspravljati već u ožujku, a ako ih usvoje, građani bi uvećane račune mogli očekivati krajem godine.

Mostarski gradonačelnik Marijo Kordić kazao je za Bljesak.info u svibnju prošle godine kako će učiniti sve da ne dođe do drastičnog poskupljenja vode za građanstvo.

2 milijuna godišnje

"Ja ću pokušati sve prije poskupljenja vode, to je moja obveza, neke vodne naknade koje bi se mogle u tu svrhu koristiti, pa ekološke takse, fond za zaštitu okoliša, pa federalna razina pa županijska. Uvijek postoji negdje neka mogućnost da možda dijelom to financiramo. Kao gradonačelnik pokušavam pronaći neki drugi model plaćanja troškova na pročistaču", govorio je tada Kordić.

Čini se kako Kordić ipak nije pronašao rješenje, a kako je ranije naveo "nema opcije da Mostar prestane plaćati pročistač jer je druga opcija da ga ugasimo i pustimo fekalije u Neretvu".

"Troškovi koji nastaju na pročistaču se moraju platiti. Jedan od modela je najjednostavniji poskupiti cijenu vode i od tih sredstava platiti održavanje pročistača što je, mislim, otprilike 2 milijuna godišnje", istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Godinu dana nakon, poskupljenje je vrlo vjerojatno, no hoće li ga biti i koliko još uvijek nije poznato.

Podsjetimo, bivši direktor Društva J.P. "Vodovod" Mile Puljić na sjednici Gradskog vijeća Mostar održanoj u srpnju kazao je kako je "gubitak vode u vodovodnoj mreži u Mostaru 55 posto".

On je naglasio kako su gubici od 50 posto vode potpuno prosječni, no prema istraživanju Europske unije iz 2020. godine gubici vode u vodovodnim mrežama u EU daleko su ispod mostarskih 55 posto.

Dodatna sredstva 

Tako su se mostarski gubici našli u društvu onih u Rumunjskoj i Bugarskoj koje su se jedine mogle "pohvaliti" istim brojkama.

Usporedbe radi, Mostar gubi 45 posto više vode od Njemačke, 35 posto više od Mađarske, 25 posto više od Slovenije te 15 posto više od Hrvatske.

Još u srpnju 2021. Puljić je najavio korekciju cijena vode jer su, kako je naveo, "potrebna dodatna sredstva za pročistač".

Podsjetimo, prema Ocjeni zdravstvenog stanja stanovništva Hercegovačko-neretvanske županije za 2018. godine navedeno je kako je "teško sa sigurnošću govoriti o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće".

"Zbog nedostatka suvremene opreme ne kontroliraju se parametri kao što su pesticidi, fenoli, mineralna ulja i neki teški metali, tako da se ne može dati mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti vode", navodi se u izvješću i dodaje kako "monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće i u centralnim vodovodnim sustavima na području HNŽ, nije na zavidnoj razini".

Tada je istaknuto kako su najčešći potencijalni zagađivači vode neuređena i "divlja" odlagališta otpada koja u Mostaru kao da samo iznova niču.

Nakon brojnih poskupljenja koja su 'zadesila' građane Mostara posljednjih nekoliko mjeseci sve je bliže novi udar na džep. Iako su gubici vode daleko iznad europskog prosjeka, a o "zdravstvenoj sigurnosti teško govoriti" cijena će vrlo vjerojatno rasti.

Ostaje vidjeti što će izglasati vijećnici Gradskog vijeća i nadati se da će nove cijene, ako dođe do poskupljenja, ipak biti razumne.

Foto: Bljesak.info / Slavina
Kopirati
Drag cursor here to close