Nema štednje

Je li normalno da Mostar gubi 55 posto vode?

Mostar gubi 45 posto više vode od Njemačke, 35 posto više od Mađarske, 25 posto više od Slovenije te 15 posto više od Hrvatske.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 07. 2021. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Gubitak vode u vodovodnoj mreži u Mostaru je 55 posto", kazao je na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru direktor Društva J.P. "Vodovod" Mile Puljić.

Puljić je vijećnicima kazao kako su gubici vode do 50 posto potpuno normalni i prosječni.

No, prema istraživanju Europske unije iz 2020. godine gubici vode u vodovodnim mrežama u EU daleko su ispod mostarskih 55 posto. Točnije samo Rumunjska i Bugarska mogu se 'pohvaliti' sličnim postotkom.

U Njemačkoj je ta brojka ispod 10 posto, kao i u Danskoj i Nizozemskoj dok na primjer Austrija tu brojku minimalno prelazi.

Mađarska je gubitke svela na 20 posto, a Slovenija na 30 posto dok se Hrvatska sa svojih 40 posto nalazi na samom vrhu ljestvice.

Usporedbe radi, Mostar gubi 45 posto više vode od Njemačke, 35 posto više od Mađarske, 25 posto više od Slovenije te 15 posto više od Hrvatske.

Korekcija cijena vode

Direktor "Vodovoda" na sjednici Gradskog vijeća najavio je i korekciju cijena vode jer su, kako navodi,  potrebna dodatna sredstva za pročistač. To je nužan korak iako bi, prema njegovim riječima, bilo izrazito nepopularno staviti to na račune građana.

Vodovod je u svojem Izvješću o poslovanju koje je dostavio Gradskom vijeću Mostara naglasio kako trenutne cijene od 1,04 KM za domaćinstvo te 1,80 KM za gospodarstvo moraju rasti.

Također, su naglasili kako imaju problema s naplatom svojih potraživanja što za posljedicu ima neblagovremeno izmirenje obveza prema dobavljačima, a prije svega za utrošenu električnu energiju i javne prihode iz ranijih godina.

Puljić tvrdi jedno, revizija drugo

Rast cijena vode odavno je najavljivan, a iako je Puljić rekao kako nema ozbiljnijih zamjerki revizija na njihov rad podsjećamo da su federalni revizori pronašli nedostatke u poslovanju "Vodovoda" te upozorili na brojne nepravilnosti.

"Organizacija i poslovanje Društva nije usklađeno sa Statutom Društva, Zakonom o gospodarskim društvima i Zakonom o javnim poduzećima u FBiH. Društvo funkcionira u dvije odvojene cjeline, vode se odvojene poslovne i knjigovodstvene evidencije i nema interne akte usklađene sa važećim propisima. Nadzorni odbor obavlja funkciju i nakon isteka mandata na koji je imenovan", samo je dio revizorskog Izvješća o mostarskom Vodovodu iz rujna 2020. godine.

Podsjetimo, mostarski "Vodovod" tada je dobio negativnu ocjenu, a neke od zamjeraka bile su i neizmireni doprinosi, nabave roba i usluga bez provođenja javne nabave kao i ne plaćanje vodne naknade.

Kopirati
Drag cursor here to close