IT and Media Workshop

Predstavnici/e medijske i IT zajednice uspostavili temelje buduće suradnje

U IT industriji trenutno radi preko 8.000 uposlenika/ica, a ostvaruje se promet od preko 800.000.000 konvertibilnih maraka, te se industrija kontinuirano razvija.
Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2023. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Efektivniji način komuniciranja i više uzajamnog razumijevanja su potrebni za kreiranje sinergije koja trenutno manjka između predstavnika/ica IT sektora i medija, a sve s ciljem kreiranja ekonomskog boljitka i podrške ovoj strateškoj grani gospodarstva

IT industrija kao najbržerastuća industrija u BiH koja svoje prihode ostvaruje uglavnom poslovanjem na inostranom tržištu i izvozom softverskih usluga ili kreiranjem inovativnih rješenja, kroz svoje svakodnevno poslovanje pokazuje humanost, te potrebu da kroz filantropske aktivnosti pruži svoj doprinos bh. društvu.

''Svjedoci smo mnogobrojnih donacija opreme, besplatnih edukativnih programa za mlade, te velikog broja stipendija za studente svih vrsta studija, gdje bi veće prisustvo u medijima osiguralo veću zainteresiranost vlasti i političkih aktera za aktivnije strateško djelovanje, te donošenje mjera kojima bi ova industrija dosegla svoj puni potencijal'', navedeno je u PR priopćenju.

IT and Media Workshop

U IT industriji trenutno radi preko 8.000 uposlenika/ica, a ostvaruje se promet od preko 800.000.000 konvertibilnih maraka, te se industrija kontinuirano razvija.

Prvi događaj pod nazivom ''IT and Media Workshop'' održan je 21. ožujka ove godine u prostorijama Pino Nature Hotela na Trebeviću u organziaciji Bit Alijanse, krovne asocijacije najvećih IT kompanija u BiH i partnera Međunarodne organizacije Help i projekta MarketMakers koji finansira Vlada Švicarske.

''IT sektor je u posljednjih nekoliko godina znatno doprinio razvoju bh. gospodarstva, te vjerujemo da bi javnost trebala biti obaviještena na pravi način o svim potencijalima koje ova grana ima za dobrobit našeg domaćeg gospodarstva i regije. Želja nam je bila da ovim događajem potaknemo dijalog između medija i IT kompanija, upravo s ciljem identificiranja prepreka u komunikaciji između IT sektora i medija, te smo spremni na kreiranje bolje suradnje, kako sa medijima iz BiH, tako i iz regije. Naš plan je da kreiramo bolje okruženje za saradnju medija i IT kompanije, te planiramo ovakav događaj organizirati svake godine'' - istaknuo je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Ekonomski rast i razvoj

Događaj je okupio preko 50 ključnih aktera iz IT sektora BiH i predstavnika/ica medija, kao i predstavnika/ica regionalnih IKT klastera, a kroz interaktivnu diskusiju postignute su ključne rezolucije za poboljšanje komunikacije pomenutih aktera, sve s ciljem dijeljenja mogućnosti koje IKT sektor može donijeti gospodarstvu i ekonomskom rastu i razvoju država balkanske regije.

''Vjerujemo da je događaj dao uvid na probleme i neke od prepreka u komunikaciji predstavnika/ica IT sektora sa medijima iz BiH, kao i iz regiona, te se nadamo da će u konačnici doći do jačanja saradnje ovih aktera, a sve sa rezultatom smanjenja migracija mladih osoba u BiH i regionu, kao i povećanja zaposlenosti'' - rekao je Almin Adžović, menadžer za BiH ispred Međunarodne organizacije Help.

Kopirati
Drag cursor here to close