Radni sastanak

Predstavnici Svjetske banke u ZZO HNŽ: Moguć novi projekt

Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2016. u 14:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U direkciji Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ dr.sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i soc. skrbi HNŽ, Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, te direktori i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, bolnica i domova zdravlja ove Županije sastali su se s predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i Svjetske banke.

U uvodnom obraćanju Vildana Doder, predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva, kazala je kako je ovo jedan u nizu sastanaka koje Federalno ministarstvo zdravstva i Svjetska banka održavaju s predstavnicima zdravstvenog sustava svih županija u FBiH, a u cilju prikupljanja informacija o prioritetima u zdravstvu.

Prikupljene informacije poslužit će za izradu koncepta potencijalnog novog projekta koji bi financirala Svjetska banka.

Predstavnik Svjetske banke, dr. Nedim Jaganjac, stručnjak za sektor zdravstva istaknuo je kako trenutno funkcioniranje sustava zdravstva u BiH nije održivo, te je potrebno izvršiti neke promjene, a Svjetska banka je spremna financirati rezultate provedenih promjena.

Ministar zdravstva, rada i soc. skrbi, dr.sc. Goran Opsenica, goste je upoznao s ukupnom situacijom u zdravstvu ove Županije i aktivnostima koje se provode osvrćući se izradu Strategije zdravstva HNŽ kao osnove za daljnje aktivnosti.

Rade Bošnjak, direktor ZZO HNŽ, govorio je o projektima koji se provode i rezultatima provedbe istih u posljednje četiri godine. Posebno se osvrnuo na razvoj primarne zdravstvene zaštite, uvođenje Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS), aktivnosti poduzete na implementaciji DRG–a, elektronske zdravstvene iskaznice i terapijske postupnike.

Naveo je konkretne rezultate svakog projekta, te planove za daljnju implementaciju istih koji trebaj rezultirati dodatnom unaprjeđenju sustava zdravstva ove županije.

Nakon izlaganja direktora Zavoda, Rade Bošnjaka, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Svjetske banke složili su se kako je ZZO HNŽ Zavod koji je postigao najveće rezultate u reformskim procesima u zdravstvu, posebice u razvoju primarne zdravstvene zaštite i Integriranog zdravstvenog sustava (IZIS), u FBiH ali i u cijeloj regiji.

Sastanak je završen zaključkom kako će informacije dobivene na ovom sastanku i sastancima s predstavnicima zdravstva drugih županija biti sublimirane i korištene kao osnova za radionicu koju će organizirati Federalno ministarstvo zdravstva i Svjetska banka u mjesecu rujnu. Cilj radionice bit će definiranje potencijalnog novog projekta što su sudionici današnjeg sastanka, predstavnici zdravstvenog sustava HNŽ, podržali, navodi se u priopćenju iz ZZO HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close