Život povratnika

Povratnicima u bilećka sela nedostaju voda, struja i put

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2016. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od blizu dvije tisuće i tristo Bošnjaka, koliko ih je prije rata živjelo na području općine Bileća u istočnom dijelu BiH, vratilo se svega dvanaest obitelji. Žive uglavnom u selima oko Bileće.

Fatima Jaganjac je jedina povratnica Bošnjakinja u grad Bileću. U Crnu Goru je izbjegla srpnja 1993. godine, u istom mjesecu kada je srušena i zapaljena gradska džamija.

Džamija je obnovljena 2011. godine, ali u nju, osim Fatime koja se kući vratila 2001, danas rijetko tko ulazi. Na povratnički život Fatima se ne žali, a susjedske odnose hvali.

"Za mene su dobri za koga nisu - što znam. Niti imaju oni sa mnom problema nit ja sa njima", kazala je Fatima Jaganjac.

Problema sa susjedima nema ni Fadil Kusturica, koji se u selo Kusturica, nadomak Bileće, nedavno vratio.

"Nama su ovdje ovi susjedi Srbi, odnosno pravoslavci pomagali prilikom opravke ove naše kuće", rekao je Fadil Kusturica, povratnik.

Nešto dalje je i Selo Đeče. Sa svega sedam obitelji koje u njemu žive, vrijedi za najveće povratničko mjesto u cijeloj općini Bileća. Kraj je pogodan za razvoj stočarstva i poljoprivrede, pa se time povratnici i bave, piše Al Jazeera.

"Ovdje, na ovom prostoru, stari čovjek jedan sadio je i kavu i ona mu je ponikla. Sve živo mi ovdje imamo. Imamo trešnje, višnje, grožđe, smokvu", priča Muniba Ćatović, povratnica.

Bez struje, vode i putne infrastrukture

Ali nemaju struju, vodu, put. Uvjeti su ovdje drastično drugačiji od onih u koje je Mehmed Ćatović imao u Chiicagu. U potrazi za boljim životom, u Ameriku je otišao 2004. godine. Jedanaest godina poslije, uvjeren da bolji život u Americi neće naći, vratio se u ovo selo.

"Jednostavno tamo mene to ne vuče. To je sve tuđe. Samo čovjek radi za tuđe džepove. Pa sad kontam kad ovo osposobim ovu kuću i štale možda bi gledao malo više ovaca imati, a možda i krava. Možda sedam ili osam krava, deset možda", kazao je Mehmed Ćatović.

Na pitanje da li je to život kakav je želio, Mehmed odgovara: “Pa meni...ja to volim selo. Ovdje sam se i rodio i hoću da ovdje nastavim."

Kada bi općina pomogla u asfaltiranju puta i uvođenjem vode, život bi nastavilo i više povratnika, kažu nam u selu.

Voda povratnicima nije bitna samo za osobnu upotrebu nego i zbog stoke i zalijevanja usjeva. A upravo im je voda najveći problem u selu. Iz bunara starog 103 godine, vodom se obskrbljuje svih sedam povratničkih obitelji u selo Đeče kod Bileće.

Kopirati
Drag cursor here to close