EU Twinning projekt

Povećan izvoz voća, povrća i orašastih plodova

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2017. u 12:16 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvoz voća, povrća i orašastih plodova u prošloj godini zabilježio je porast u vrijednosti od oko 45 milijuna eura zahvaljujući aktivnostima provedenim u okviru EU Twinning projekta koji je pružio podršku razvoju fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini'', izjavio je u srijdu specijalni predstavnik i šef Izaslanstva Europske unije u BiH veleposlaniku Lars-Gunnar Wigemark uoči završne konferencije ovog EU projekta.

Pojasnio je da su spomenute aktivnosti rezultat projekta koji traje već dvije godine i uključuje dvije države, Poljsku i Italiju, ali i napore bosanskohercegovačkih proizvođača, ne samo voća, povrća već mlijeka i mliječnih proizvoda.

''Fitosanitarna pitanja su važna u smislu unaprjeđenja vanjskotrgovinske razmjene BiH i EU, ali i obratno'', naglasio je Wigemark.

Posebni predstavnik EU u BiH osvrnuo se i na novi Zakon o trošarinama koji je prethodnih dana izazvao veliku pozornost javnosti i kazao da je EU spremna razgovarati sa svima i iznijeti činjenično stanje onima koji su spremni slušati.

Po njegovom mišljenju, jednostavan i očigledan odgovor na pitanje trošarina je činjenica da entitetske vlasti mogu kompenzirati bh. poljoprivrednike, ali da to mora biti urađeno kroz proračun.

Ponovio je stav da je ova priča mnogo šira od samih trošarina te da je tu riječ o infrastrukturi i infrastrukturnim projektima u vrijednosti od gotovo milijardu eura.

Također je komentirao i izgradnju autocesta u BiH, napominjući da je primijetio da se vode rasprave o nekim novim, alternativnim načinima finansiranja izgradnje autocesta te, generalno, cestovne mreže.

''Uvijek je poželjno razmatrati alternativne mogućnosti, ali o ovome pričate posljednjih 10-15 godina i možda je vrijeme krenuti dalje'', kazao je Wigemark.

Podsjetio je na posjetu visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini Bosni i Hercegovini, kada su je svi lideri političkih stranaka uvjerili o opredijeljenosti za reforme i europski put.

''Sada je vrijeme da pokažu jesu li su opredijeljeni za to ili ne'', naglasio je veleposlanik, dodajući da bh. vlasti pokušavaju raditi svoj posao, ali da ih stalno politiziranje stvari vraća unazad.

Veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi ukazao je na tri važna aspekta projekta, od kojih je prvi taj da je BiH imala priliku uvidjeti pravnu regulativu u EU kada je u pitanju poljoprivredni sektor.

''To je oblast u kojoj i mi u EU eksperimentiramo, a to je pitanje bitno za BiH ukoliko želi postati članica EU'', istaknuo je.

Naveo je da je drugi aspekt projekta sudjelovanje i pomoć najboljih poljskih i talijanskih eksperata poljoprivrednicima u BiH, dok je treći taj da su bh. tvrtke dobile mogućnost većeg izvoza u zemlje EU.

Zamjenik direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Seid Uzunović istaknuo je da je projekt obuhvatio sve značajne aktere u BiH, odnosno administrativno osoblje, fitosanitarnu inspekciju i sanitarne laboratorije, a naročito poljoprivredne proizvođače.

Napomenuo je da su putem projekta provedene aktivnosti koje će značajno pomoći BiH uspostaviti funkcionalan i održiv fitosanitarni sektor, a radi se o velikom broju održanih obuka, izrađenih priručnika te smjernica i uputstava.

Izrazio je nadu da će i ubuduće imati podršku Europske komisije putem sličnih projekata.

Cilj konferencije jeste predstavljanje rezultata projekta i stečenih iskustava te mogućnosti i izazova za BiH na njezinom putu ka EU u tom sektoru.

S obzirom na to da je veliki dio pravne stečevine EU u oblasti fitosanitarne politike koju zemlje pristupnice moraju preuzeti i uredno provesti radi dobrobiti njihovog usklađivanja sa zahtjevima i standardima Europske unije, cilj konferencije je da se podigne svijest o važnosti fitosanitarnog sektora kao glavnog oslonca poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Projekt finansira EU s 1,5 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije je vodeća institucija koja realizira projekt u partnerstvu s Državnom inspekcijskom službom za zaštitu zdravlja bilja i sjemena Poljske, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Informestom iz Italije, Institutom za istraživanje hortikulture iz Poljske, te korisničkim institucijama u BiH predvođenim Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Kopirati
Drag cursor here to close