Trebinje

Potvrđena bolest plavog jezika u BiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2014. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolest plavog jezika potvrđena je kod tri ovce na području općine Trebinje. To je prvi pozitivan slučaj u Bosni i Hercegovini nakon zadnjeg zabilježenog slučaja u 2003. godini.

Nakon navedene prijave bolesti od veterinarskog inspektora i dobivenih pozitivnih rezultata provedenog serološkog ispitivanja od Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr. Vaso Butozan“, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MSTEO) BiH uspostavio je Zajednički centar za kontrolu bolesti. Za voditelja centra imenovan je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

''Sve nadležne veterinarske službe u Bosni i Hercegovini uključene su u kontrolu navedene bolesti i provode se sve zakonom propisane mjere u cilju suzbijanja bolesti plavog jezika, kao i mjere propisane Pravilnikom o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti plavog jezika'', priopćeno je iz MSTEOBiH.

U susjednim zemljama (Srbija, Crna Gora i Hrvatska) bolest plavog jezika je već ranije potvrđena o čemu je Ured za veterinarstvo BiH i službeno obaviješten.

Bolest plavog jezika je virusna bolest preživara, prvenstveno ovaca, ali i goveda i koza. Ova bolest ne spada u grupu zoonoza i stoga nije opasna za ljude. Bolest plavog jezika se ne može prenijeti kontaktom između zaraženih životinja nego isključivo preko mušica iz roda Culicoides, pa širenje ove bolesti isključivo zavisi od kretanja zaraženih mušica.

Kopirati
Drag cursor here to close