Suma Chakrabarti

Posuđen novac za vodovod: EBRD za BiH predviđa bolju budućnost

Gospodarstvo / Flash | 31. 08. 2016. u 07:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i cijela regija, uzimajući u obzir svoju povijest, uvijek će imati uspone i padove, ali dugoročno mislim da BiH i regija neće skrenuti s puta napretka zbog aktualnih političkih događanja, kazao je u razgovoru za „Avaz" predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti.

Naime, u Sarajevu su danas ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj potpisali sporazum o zajmu kreditu od četiri i pol milijuna eura za proširenje vodovodne mreže u općini Visoko. 

EBRD je jedna od najvećih svjetskih financijskih institucija i jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji.

''Ako pogledate što se ovdje događalo prije 20 i nešto godina, vidi se veoma veliki napredak u životima ljudi i u nastojanjima političara da urade pravu stvar. Zato je EBRD izabrao Sarajevo za domaćina našeg godišnjeg sastanka i Biznis foruma, jer vjerujemo da BiH ide u pravom smjeru'', istakao je.

Ekonomska situacija u BiH, kako kaže, poboljšala se u znatnoj mjeri.

''Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Velike odluke o značajnim reformama nisu bile donesene. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009.'', rekao je Chakrabarti.

Dodao je da EBRD smatra da je moguće da BiH ima stopu rasta od tri posto godišnje.

''Reformska agenda koja je usvojena ima znatan utjecaj na ekonomiju, kao i napredak na europskom putu BiH. Veoma je bitno da će BiH u sljedećim danima potpisati i novi sporazum sa MMF-om, jer sve te stvari pokazuju da država donosi prave odluke, a te će odluke privući još više investitora'', naglasio je Chakrabarti u intervjuu za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close