ESV

Postignut dogovor o općem kolektivnom ugovoru u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2016. u 19:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas je na sjednici zaključilo da novi zakon o mirovinsko i invalidskom osiguranju treba da ide u redovnu parlamentarnu proceduru.

Vladi Federacije BiH je predloženo da u formi nacrta usvoji Prednacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te ga uputi u parlamentarnu proceduru.

Nakon toga, ESV traži da mu se nacrt ovog zakona dostavi na razmatranje. ESV poziva sve socijalne partnere da u toku javne rasprave uzmu aktivno sudjelovanje i dostave predlagaču eventualne sugestije i primjedbe.

Tijekom razmatranja Prednacrta zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju danas su istaknute dvije dileme.

''Naime, u vezi početnog izračuna Svjetska banka i resorno ministarstvo predlažu da taj bod vrijednosti bude 14,3. Međutim, u Federalnom zavodu MIO smatraju da bi to bilo previše za početak jer bi dodatno urušavalo mirovinski fond. Zato oni predlažu manji koeficijent nego što je sada u opticaju'', obrazložio je Feni predsjednik ESV-a Edhem Biber.

Ove dileme, pojasnio je direktor Federalnog zavoda za mirovsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić nakon sjednice ESV-a, navodeći da se između ostalog treba utvrditi "visina opće vrijednosti boda".

''Prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike FBiH po nama je dodatno opterećenje proračuna, koje će povećavati gubitke dalje i dalje. Vidjet ćemo, pa neka oni dokažu da nije tako. Mi znamo da je tako'', izjavio je Krnjić.

Sljedeća sjednica ESV-a najavljena je za 10. veljače kada se očekuje potpisivanje općeg kolektivnog ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close