Crna Gora

Posao širi 234 kamataša

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2015. u 07:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zelenašenje, jedan od najunosnijih nelegalnih poslova, u Crnoj Gori je dostiglo zabrinjavajuću razinu, prenosi portal CDM pisanje podgoričkih Dnevnih novina.

Službene brojke kojima raspolaže policija pokazuju da se ovim biznisom bave najmanje 234 osobe, pišu Dnevne novine navodeći kako ova brojka sigurno nije ni približna broju građana koji za posuđeni novac traže ogromne kamate ne strahujući da zbog toga mogu imati problema.

Zahvaljujući nedostatku adekvatnog normiranja, zelenašenje kao kazneno djelo je jako teško dokazati, pa ''kamataši'', kako u narodu zovu osobe koje se bave tom vrstom biznisa, nastavljaju širiti svoj posao. Čak formiraju organizirane grupe koje se bave prikupljanjem kamata.

U prilog tome ide činjenica da je u posljednih godinu dana motiv za paljenje većine vozila i bacanje eksplozivnih naprava širom Crne Gore upravo bila opomena kamataša.

Međutim, crnogorsko Tužiteljstvo je za godinu i pol dana procesuiralo svega dva slučaja od osam prijavljenih.

Kriminolog Velimir Rakočević za Dnevne novine ističe podatak da se od pet izvršenih kaznenih djela zelenaštva samo jedno prijavi, što dodatno stimulira ''cvjetanje'' zelenašenja.

''Razlozi neprijavljivanja kreću se od straha žrtve od osvete zelenaša zbog prijavljivanja djela, do sumnje ili nepovjerenja oštećenog u mogućnosti nadležnih organa da to procesuiraju, jer je ovo kazneno djelo jako teško dokazati u praksi'', kaže Rakočević.

Kopirati
Drag cursor here to close