bez alternative

Porezni dužnici: Blokiraju se javna poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2016. u 06:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) bili su ozbiljni kada su u drugoj polovici ožujka upozorili javna poduzeća u kojima je država većinski vlasnik da imaju rok do 20. travnja za vraćanje duga ili postizanje sporazuma o otplati tog duga, jer će im u suprotnom PU blokirati račune.

Među njima su JP Željeznice FBiH Sarajevo, JKP GRAS d.o.o. Sarajevo, JP EP BiH Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, Rudnici mrkog ugljena Banovići d.o.o. Banovići, RMU Breza d.o.o. Breza, RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, JU Služba za zapošljavanje USŽ Bihać, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, JU Opća bolnica Konjic, Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno, Rudnici boksita Posušje, Javno komunalno poduzeće Ljubuški...

Porezna uprava FBiH je upozorenjem dala alternativu - donošenje zakona kojim bi se na jedinstven način riješilo pitanje ovih dugovanja. Tog zakona nema, a ukupna dugovanja, prema podacima PU s kraja veljače ove godine, za poreze i doprinose iznose nešto više od 1,1 milijardu KM.

Kako piše Oslobođenje, u odgovoru koji su dobili iz PUFBiH o tome ostaju li pri svom stavu o blokadi računa dužnika s jučerašnjim danom stoji: „Porezna uprava FBiH je svjesna mogućih negativnih posljedica na poslovanje subjekata čiji će računi biti blokirani, međutim, zadatak PU je da točno utvrđuje i naplaćuje porezne obaveze i da se strogo pridržava zakona FBiH. Uprava nema pravo niti mogućnost da selektivno primjenjuje važeće propise, da se prema poreznim obveznicima nejednako postupa niti da poreznim obveznicima tolerira neplaćanje poreznih obaveza”.

Iz Porezne uprave navode da ova institucija "ne može tražiti od poreznih obveznika da poštuju zakone i izvršavaju svoje porezne obaveze, a da istovremeno ona sama ne primjenjuje važeće zakone, time što će selektivno vršiti blokadu računa i prisilnu naplatu javnih prihoda. Porezna uprava posebno menadžmentu i osnivačima dužnika ukazuje na odredbe Kaznenog zakona FBiH (član 275.), kojim je propisano da je izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za blagovremeno plaćanje poreznih obaveza kazneno djelo, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine".

Kopirati
Drag cursor here to close