Tko se lovi?

Porezna dugovanja ne postoje na nižim razinama?!

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2014. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Entitetska, županijska i okružna tužiteljstva, policija i porezne uprave ne rade ništa da naplate nekoliko milijardi KM dugovanja poreznih obveznika'', navodi se u reagiranju Centra za humanu politiku iz Doboja.

Predsjednik Centra, Momir Dejanović, navodi kako bi time bi bio eliminiran ili smanjen javni dug, povećane mirovine, smanjena nezaposlenost i ostvarene mnoge druge javne koristi.

''Tužiteljstvo BiH, Agencija za istrage i zaštitu i Uprava za neizravno oporezivanje istražuju i optužuju dio onih koji izbjegavaju plaćanje PDV i drugih javnih obveza, zbog čega su proračuni bili oštećeni za nekoliko stotina milijuna KM godišnje'', navodi Dejanović ističući kako se na nižim razinama ne radi ništa po itom pitanju.

''Preko 100.000 poreznih obveznika u RS ima ukupna dugovanja veća od tri milijarde KM po osnovu neplaćenih poreza, doprinosa i drugih javnih obveza, a 183 porezna obveznika imaju pojedinačno prijavljena dugovanja za neplaćene poreze i doprinose veća o milijun KM'', navodi Dejanović.

Kaže kako se u evidenciji Porezne uprave RS nalaze poreski obveznici koji imaju dugovanja od nekoliko milijuna KM, čiji su vlasnici osuđeni u Sudu BiH zbog neplaćanja poreza te da ''propisi u RS stimuliraju neplaćanje poreza i doprinosa, jer to nije kazneno djelo''.

''Prema nalazima iz revizije učinka 'Upravljanje naplatom doprinosa u RS' razlika između prijavljenih i naplaćenih poreza i doprinosa je oko 600 milijuna KM godišnje, a Porezna uprava RS vrši nepotpunu i selektivnu kontrolu, neažurna je u opominjanju, ne poduzima sve propisane mjere prema dužnicima, naplati samo pet posto dugovanja u postupku prinudne naplate, tolerira nepoštovanje izvršavanja reprogramiranih obaveza, naplati samo 0,5 posto dugovanja u postupku stečaja i nedovoljno koristi mogućnost pokretanja stečaja kod dužnika'', navodi Dejanović.

U priopćenju se ističe kako je Centar za humanu politiku zatražio da se utvrdi kaznena odgovornost svih okružnih i specijalnih tužitelja zbog toga što nisu po prijavi ili službenoj dužnosti istražili i optužili odgovorne iz Porezne uprave RS, Ministarstva financija, javnih poduzeća, općina i druge za ogromna nenaplaćena porezna dugovanja u RS.

''Tužiteljstvo RS je ovu istragu povjerilo dobojskom okružnom tužiteljstvu, koje bi trebalo istražiti sebe i druge. Kao i Republičko tužiteljstvo RS, dobojsko okružno tužiteljstvo od istraga za gospodarski i organizirani kriminal 'bježi kao đavo od krsta' i ima novog glavnog tužitelja koji ignorira, vrijeđa, zastrašuje i progoni one koji kritiziraju rad pravosuđa i prijavljuju gospodarski i organizirani kriminal'', navodi Dejanović.

Kopirati
Drag cursor here to close