Nakon tri godine

Putnici sletjeli u Mostar! ''Ovo je redovita linija koja Mostar preko Zagreba povezuje s ostatkom svijeta''

"Ovo je prva redovita linija nakon skoro tri godine u Zračnoj luci Mostar", kazao je Đuzel, dodajući kako cijene charter letove - međutim ovo je, kaže, prozor otvara izlazak u Europu i svijet.
Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2023. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovno uvođenje letova Zagreb – Mostar svečano je obilježeno slijetanjem zrakoplova Dash 8-Q400 u Zračnu luku Mostar, a povodom uspostave te zračne veze u srijedu, 3. svibnja upriličena je konferencija za medije.

Medijima su se obratili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, direktor Croatia Airlines d.d., Jasmin Bajić i v.d. ravnatelja Zračne luke Mostar Marko Đuzel. 

Foto: Bljesak.info / Svečano obilježeno slijetanjem zrakoplova Croatia Airlinesa u Zračnu luku Mostar

''Na današnjem letu je došlo 20 putnika iz Zagreba, a na odlasku ih je bilo 22. S obzirom na kratak rok kojim smo pripremali rutu ovo je dobar broj'', rekao je u izjavi za medije Marko Đuzel v.d. direktora Zračne luke Mostar.

"Ovo je prva redovita linija nakon skoro tri godine u Zračnoj luci Mostar", kazao je Đuzel, dodajući kako cijene charter letove - međutim ovo je, kaže, prozor otvara izlazak u Europu i svijet.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, kazao je kako je sretan što je ova redovita linija prepoznata kao ''top tema''.

''Posebno mi je drago da se ovo događa upravo u vrijeme kada se obilježava sajam u Gradu Mostaru. Imamo puno gostiju iz cijelog svijeta, jučer smo poslali lijepe poruke iz Mostara, poruke zajedništva i potrebe da bih skupi potencijal na jednom mjestu - da krenemo korak naprijed kako bi uhvatili korak s Europom i ostatkom svijeta'', kazao je Kordić zahvaljujući se ljudima koji su radili na ovom projektu.

Foto: Bljesak.info / Bombardier Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa stigao je u Mostar iz Zagreba

''Zahvaljujem direktoru Croatia Airlines koji je potpomogao ovu redovitu liniju, mislim da ćemo imati velik uspjeh, s obzirom na kontekst vrlo kratkog perioda promoviranja ove redovite linije; mislimo da su ovo dobri rezultati, ovo je dobar početak. Zahvala i državnom tajniku iz ministarstva RH koji su dali potporu, naravno direktorima Zračne luke Mostar koji su dali veliki doprinos. Isto tako ne bih zaboravio ni bivšu upravu koja je radila i financijski konsolidirala Zračnu luku i dala doprinos. Sada imamo upravu koja je više tu da bude potpora struci i svemu ostalom u ovom kratkom roku, kako su preuzeli kormilo pokazali su ozbiljan angažman'', kazao je Kordić, zamolivši novinare da budu partneri i promotori ove redovite linije.

Foto: Bljesak.info / Bombardier Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa stigao je u Mostar iz Zagreba

''Ovo nije linija Mostar - Zagreb, ovo je redovita linija Mostar preko Zagreba s ostatkom svijeta. Idemo dalje raditi i napraviti od Mostara jednu respektabilnu Zračnu luku kako bi bila i poticaj i zamajac svekolikog razvoja gospodarstva i turizma u našoj regiji'', kazao je Kordić.

Jasmin Bajić, generalni direktor Croatia Airlines kazao je kako mu je uvijek zadovoljstvo biti u Mostaru i drago mu je što danas ponovno promoviraju početak letenja.

''Ova redovita linija Zagreb - Mostar - Zagreb predstavlja za cijelo ovo područje jednu mogućnost za konekcije i putovanja širom svijeta preko Zagreba i glavnih europskih čvorišta, Croatia Airlines kao Star Alliance partner, omogućava letove u preko 100 destinacija putnicima iz Mostara.
To je od velikog značaja za ovu regiju, kaže, Bajić, nadajući se da će ovaj projekt polučiti uspjeh.

''Htio bih se zahvaliti gradu Mostaru i Zračnoj luci Mostar u potpori i realiziranju projekta.
Nadam se da ćemo svi zajednički kroz promoviranje, omogućiti putnicima da lakše dođu do svojih odredišta'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Bombardier Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa stigao je u Mostar iz Zagreba

Đuzel je kazao odgovarajući na novinarska pitanja o prijašnjim redovnim linijama, kako su redovne linije ranije imali s Eurowingsom u Düsseldorf i Stuttgartom, te je popunjenost tih letova bila od 96 do 98 posto.

''Korona je prekinula letove na svim aerodromima i Zračna luka MMostar se malo teže vadila iz te globalne krize i na nama je zadatak da to pokušamo vratiti. Imali smo rezultate , imali smo redovne linije i prihvatljive brojke, ali jednostavno povratak iz perioda korone nije adekvatno urađen'', kazao je Đuzel, dodajući kako smo u 2019. godini imali dvije redovite linije, a na njima je bilo oko 40.000 putnika bez chartera.

Na upit koliko je iz proračuna Grada Mostara izdvojeno za Zračnu luku Mostar, Kordić je rekao kako je Grad kao većinski vlasnik kontinuirano brinuo o Zračnoj luci, kao o jednom od svojih javnih poduzeća.

''Bile su tu i dotacije iz Federalnog proračuna'', kazao je Kordić.

Kordić kaže kako je sav novac iskorišten u pripremanje aerodroma i oporavak nakon COVID krize.

''Okrećemo novu stranicu, pomno su izabrane ove linije, ali možemo u budućem periodu raditi nešto dodatno. Razgovarat ćemo i pokušavati dati što bolji servis građanima Mostara'', kazao je.

Kordić kaže govoreći o podršci Grada, kazao je kako za Zračnu luku ide novac od sporazuma koji je Mostar potpisao sa Županijom; gdje se Grad dobrovoljno odrekao kamata u sporu.

''Radilo se o sporu gdje je Grad Mostar tužio županiju na konto kirije, dogovorili smo model da 2 milijuna, bez PDV-a, dakle oko milijun i 700 KM , da se ta sredstva prioritetno koriste za Zračnu luku Mostar'', kazao je Kordić.

Odgovarajući na pitanje nocinara, je li moguće povećati broj linija, Bajić je kazao kako trebaju krenuti od nečega.

''Prošlost je iza nas, hajdemo vidjeti što bolje napraviti u budućnosti. Ovo je dobar početak i možemo i mi i Zračna luka pokazati da ovdjefunkcioniranje. Imamo jedan Star aliance prijevoznik s redovnim letenjem, to može biti i znak za druge prijevoznike, čim dođu i drugi priveznici povećat će se i broj drugih putnika'', kazao je Bajić.

Kordić je kazao da je negdje konačni cilj da Mostar ima nekof low coast carriera, pogotovo u kontekstu što je turizam ipak strateška grana Grada Mostara i po iskustvu drugih gradova su, kaže potrebni takvi operateri na zračnoj luci.

''Posebno sam sretan što je Croatia tu, i mislim da će biti uspjeh kada budemo imali šarenu sliku svih kompanija koje budu zainteresirane. Međugorje je booster, razgovaramo s tour operaterima i nudimo Zračnu luku Mostar. Ovo je jedna puno bolja polazna osnova kada imate funkcionalnu Zračnu luku kada se ikakav promet dešava. Zračna luka Zagreb je manjinski vlasnik Aerodroma Mostar, oni sa svojim savjetima preporukama pomažu, imamo njihovog člana nadzornog odbora s kojim kontinuirano komuniciramo i ovo je plod suradnje sa svima. Ako mislite jesmo li od njih konkretno imali financijsku podršku, ovaj čas, konkretno nismo imali'', kazao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Bombardier Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa stigao je u Mostar iz Zagreba

Đuzel je rekao, da je dobro da Zračna luka ima jednog klasičnog prijevoznika, da ih kako kaže ''dovodi u red''.

''Nadam se da ćemo imati charter i low cost kompanije na kojima trenutno radimo. Pored Croatia airlainesa imamo letove za Italiju, odnosno Forli, počinju uskoro i letovi za Foggiu i potpisujemo danas s još jednom kompanijom koja ima bazu na Malti, a koja će imati letove za Italiju. Lete dva puta tjedno i karta se može kupiti za tamo jer iz suprotnog smjera dolaze putnici koji idu u Međugorje. Imat ćemo chartere iz Irske i Bejruta, mi očekujemo veće brojke nego prošle godine'', kazao je Đuzel.

Nažalost, kaže Đuzel, u pregovorima za ovu godinu, dogovaraju do ovog perioda za iduću godinu.

''Agresivniji razvoj Zračne luke možemo očekivati u 2024. godini, što bi rezultiralo potpisivanjem ugovora s kompanijama, s kojima trenutno pregovaramo. Za ovu godinu očekujemo povećanje broja putnika, do 25 tisuća putnika; odnosno povećanje 150 posto'', kazao je Đuzel, dodajući kako se realno tek sada stječu uvjeti da pregovaraju s nekom ozbiljnom niskotarifnom kompanijom.

''Stavljeni smo u međunarodni okvir da ispunjvamo sve uvjete. Ja moram napomenuti da smo završili pružatelja goriva. Kada imate adekvatno gorivo ono utječe preko 50 posto na cijenu ukupne usluge, kada imate opskrbitelja goriva koji ispunjava sve standarde vi ste onda na tržištu'', kazao je Đuzel.

Govoreći o samoodrživosti Zračne luke Đuzel je kazao da treba gledati na globalnom nivou, Grad i županija će imati neke šire benefite.

Zračna luka će teško biti u kratkoročnom periodu smaoodrživa'', kazao je.

Gradu Mostaru i regiji Hercegovine je, dodao je gradonačelnik Mostara, prevažno da ima Zračnu luku Mostar, i bilo bi dobro da se uključe i druge lokalne zajednice i županije.

''Benefit od 100 tisuća ljudi koji doođu u Mostar, svojom potrošnjom, vanavijacijskom potrošnjom će napraviti dodatnu vrijednost gdje se budžet puni. Upravo taj novac se vraća u Zračnu luku, a dio njega ostaje i za povećanje kvalitete života građana'', poručio je Kordić.

Nakon toga, s početkom u 14 sati u prostorijama Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023., održava se panel na temu "Od Mostara preko Zagreba do europskih destinacija" (gradonačelnik grada Mostara, dr. Mario Kordić, direktor Croatia Airlines d.d., Jasmin Bajić, v.d. ravnatelja Zračne luke Mostar, Marko Đuzel i direktor G-tour Međugorje, Davor Ljubić).

Kopirati
Drag cursor here to close