Sifet Podžić

Bi li se BiH drugačije borila s pandemijom da je članica NATO-a?

Ističe da su OS BiH bile na raspolaganju FUCZ-u i proveli su naredbe i zahtjeve koji su im upućeni.
Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2020. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Sifet Podžić govorio je za N1 o aktivnostima OS BiH za vrijeme pandemije, te očekivanjima i planovima za naredni period.

Podžić je bio jedan od prvih koji je otišao u samoizolaciju.

"To je već daleko iza, dakle ja sam bio među prvima po povratku iz Bruxellesa. Prva grupa, morao sam odmah u izolaciju i tih 14 dana je prošlo davno i već zaboravljeno".

Dodao je da je BiH dobro reagirala s obzirom na strukturu nadležnosti.

"S obzirom na složenost strukture naše države, mislim da smo dostojno i pravovremeno reagirali na korona virus. Nadam se da će rezultati na kraju biti dobri i da nećemo doživjeti katastrofe kao neke zemlje u Europi".

Da li bi bilo drugačije da smo članica NATO-a?

"NATO ima jako dobro razvijene postupke i mjere kako djelovati u krizama. Mada, ovo je nešto novo i jedna nepoznanica za svijet i da budemo realni korona virusom su pogođene sve zemlje nATO saveza, ali definitivno da smo članica neke stvari bi bile efikasnije, brže i obimnije. Opet, želim napomenuti svi smo obuhvaćeni ovim problemom, cijeli svijet i to je zajednički problem", kazao je Podžić.

Za sutra je najavljen sastanak na kojem će znati više o pomoći NATO-a.

"BiH je analizirala potrebe i mi smo to uputili prema NATO savezu. Sutra imam video konferenciju sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a, gospođom Cooper i imati ću više informacija kada bi to moglo doći".

Podžić je kazao da se nada da će svi iz krize izaći pametniji i prisebniji.

"Nadam se da ćemo svi iz krize izaći pametniji, prisebniji i shvatiti da ima toliko stvari u životu koje ne pitaju koje ste boje kože, nacije, vjere i bit ću razočaran ako iz ove situacije ne naučimo nešto".

"OS BiH, kao i kompletno društvo su pogođene, do danas imamo osam pripadnika OS BiH koji su pozitivni. Svi su dobro stanja. 72 pripadnika su u izolaciji i 12 članova obitelji koji su u izolaciji. Mislim da je OS BiH dosta dobro reagirao, pravovremeno. Propisali smo kojih se mjera tko mora pridržavati, mjere koje je naložila WHO i domaći organi. Osnovni cilj je bio da spriječimo da virus uđe u vojarnu što je moguće kasnije ili da ne bude nikako".

Ističe da su OS BiH bile na raspolaganju FUCZ-u i proveli su naredbe i zahtjeve koji su im upućeni.

"Odluke o formiranju šatora smo u roku od 24 sata realizirali. Bilo je zahtjeva Koordinacionog tijela. Istom odlukom ovlašten je ministar obrane da donosi i neke druge odluke. Imali smo zahtjeva mnogo i na osnovu prijedloga načelnika zajedničkog stožera; mi smo u 24 općine u BiH izdali 1.400 kreveta, 40 velikih šatora, 15 malih, 28 kontejnera. Nismo mogli udovoljiti pojedinim zahtjevima da se u određenim vojarnama u kojima žive pripadnici OS BiH izdvoje kao karantene, ali nismo mogli riskirati zdravlje velikog broja pripadnika OS BiH".

Za kraj je uputio apel građanima i ponovio ozbiljnost situacije u vezi sa požarima i sezoni koja dolazi.

"Prošlog tjedna i pretprošlog je bila jako zahtjevna misija za OS BiH. Imali smo mnogo zahtjeva za gašenje požara, a letjelice nisu namijenjene za gašenje požara. Situacija je bila vrlo složena, morali smo tražiti pomoć od susjeda. Apel građanima, neodgovorne pojedince treba što prije privesti. Ako se ovako bude događalo u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu imati ćemo ozbiljan problem. Operativnost naših helikoptera je vrlo niska. Razgovarao sam sa kolegom Radončićem, sutra imamo sjednicu VM BiH i razgovarat ćemo na tu temu da ljetnu sezonu ne smijemo čekati u ovakvom stanju.''

Kopirati
Drag cursor here to close