U poljoprivredi

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog obmane pri dobivanju poticaja

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 12:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnice protiv četiri osobe s područja Tuzle, Kalesije i Srebrenika zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti, a koje su vezane za isplate poticaja u poljoprivredi po javnom pozivu koji je objavilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u srpnju 2012. godine u okviru modela ruralnog razvoja.

Optužnice su proslijeđene nadležnim općinskim sudovima na potvrđivanje.

Optuženi su O.J. i i I.B. s područja Kalesije, M.N. s područja Srebrenika i I.S. s područja Tuzle.

Tužiteljstvo, također, ima otvorene istrage za isto kazneno djelo protiv još 12 korisnika poticaja u poljoprivredi u Tuzlanskom kantonu, a koje se odnose na područja Čelića, Kladnja, Tuzle, Gradačca i Kalesije.

U tim predmetima će nakon okončanja istrage biti donesene tužiteljske odluke.

Optužnicama se četiri osobe terete da su u srpnju 2012. godine aplicirali na javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava novčane podrške za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva za period od lipnja 2010. do kraja 2011. godine, a da su pri apliciranju navodili neistinite podatke koji su bili značajni za dobivanje tih pogodnosti.

Naime, u javnom pozivu nadležnog federalnog ministarstva je definirano da se kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva odnose na to razdoblje, kada su investicije morale biti realizirane.

Dakle, postoji osnovana sumnja da su te četiri osobe, davanjem neistinitih podataka nadležnim osobama za odobravanje pogodnosti u resornom ministarstvu, jer su bili svjesni i znali da su ulaganja izvršena znatno ranije od tog perioda, sebi pribavili pogodnosti u vidu odobravanja novčane podrške.

Resorno ministarstvo je odobravalo novčana sredstva-poticaje u poljoprivredi u iznosu od 25 posto od ukupnog priznatog iznosa investicije.

Uplaćenim tranšama poticaja od resornog ministarstva je utvrđeno da su optuženi sebi pribavili pogodnosti, na koja nisu imali pravo, u ukupnom iznosu od oko 167.000 KM.

Tužieljstvo je u skladu sa odredbama Kaznenog zakona FBiH nadležnim sudovima predložilo da se od osoba protiv kojih su podignute optužnice oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom.

Istragu u ta četiri predmeta Tužiteljstvo je vodilo u suradnji sa Federalnom upravom policije i s drugim federalnim i županijskim institucijama i organima.

O donošenju tužiteljskih odluka u još 12 predmeta koji se odnose na poticaje u poljoprivredi će javnost biti blagovremeno obaviještena, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close