Raštikijada 2016.

Peto natjecanje u kuhanju raštike na Marića Gaju

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2016. u 22:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstvena gastro manifestacija u Hercegovini, ''Raštikijada 2016.'' održat će se po peti put na Agroturizmu ''Marića Gaj'' u Ružićima pokraj Gruda, i to u subotu 29. listopada.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

''Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost'', kazali su organizatori.

Stižu ekipe iz cijele regije

Uz domaće natjecatelje iz Hercegovine, Raštikijada ima simpatizera i u Hrvatskoj. I ove godine pridružit će se ekipe iz Slavonije i Dalmacije.

''Ove ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju'', dodaju organizatori.

Ova zanimljiva manifestacija svake godine privuče veliki broj posjetitelja, ljubitelja ovoga jela, kao i bogatog kulturnog programa, a primjeti se i sve više stranih gostiju koji u vremenu ovog događaja posjete Agroturizam.

Osim natjecatelja koji će spremati i kuhati raštiku, ostali posjetitelji mogu uživati u ugodnom prirodnom ambijentu kao i razgledavanju cijelokupnog imanja Marića gaj uz mnoštvo popratnih sadržaja, te kušati slasne delicije i odlična vina. Nakon proglašenja pobjednika uslijedit će zabavni program do kasnih večernjih sati.

Prijavite se i pokažite svoje sposobnosti kuhanja

Prijave za ovogodišnje natjecanje traje do dan uoči natjecanja, a pravila su jednostavna: Svaka je ekipa sastavljene od dvoje natjecatelja, početak kuhanja je u 16 sati i traje do 19 sati kada žiri krećeu akciju ocjenjivanja jela.

Zabranjeno je bilo kakvo pripremanje jela unaprijed, sve mora biti napravljeno na licu mjesta. Orignizatori će se pobrinuti za plin i raštiku, a ekipe trebaju osigurati ostale namirnice. Žiri će ocjeniti više stvari, opći dojam, izgled i boja jela, gostuća, miris, čvrstoća mesa i opći dojam.

Uz prve tri nagrade, ocjenit će se i najšarmantnija ekipa.

Prijaviti se možete klikom na ovaj link.

Zanimljivost na ovogodišnjoj raštikijadi je da će se natjecati ekipa sastvljena farmera iz RTL-ove emisije ''Ljubav je na selu''.

Za sve one koji nisu ljubitelji raštike naći će se i drugi specijaliteti kao što su uštipci, pršut razna jela s roštilja te grah i fiš pripremljen od ekipe iz Belog Manasira.

Potporu u organizaciji ove jednistvene manifestacije dali su: Frank, Violeta, Turistički klaster Hercegovina, Hercegovačka Pivovara, Šišović i općina Grude.

Sve dodatne informacije o Raštikijadi, eventualno prijave, možete pogledati na službenoj stranici agroturizam-hercegovina.com , ili na FB stranici Agrotourism "Marića gaj".

Vidimo se na Raštikijadi.

Kopirati
Drag cursor here to close