13 udruga iz Viteza

Peticija protiv rudnika obojenih metala na planini Kruščica

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2016. u 11:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peticiju protiv istraživanja i eksploatacije ruda na planini Kruščica potpisalo je 13 nevladnih organizacija iz Viteza, upozoravajući da bi time bila ugrožena priroda i izvorište koje snabdijeva vodom stanovnike Viteza i Zenice.

Ponudu za istraživanje eksploatacije obojenih metala na planini Kruščica uputilo je Općini Vitez, poduzeće "Pluto Investment Ag" iz Švicarske, preko poduzeća "Promineral" iz Travnika, a obuhvatilo bi površinu od deset 10 kilometara četvornih.

U udrugama koje se protive ovom projektu tvrde da je planinu Kruščicu Općinsko vijeće Viteza proglasilo zaštićenom krajolikom, te naglašavaju da bi štete koje bi građani imali bile nemjerljive u odnosu na dobit koju bi općina imala od koncesijske naknade.

Razloge zbog koje se protive istraživanjima na planini Kruščica, predstavnici 13 udruga su u pisanom obliku predali povjerenstvu za koncesije općine Vitez.

''Deset kilometara četvornih je ogromna površina i na njoj se nalaze, kako mali potoci, tako i jedan duboki koji se smatra alterantivnim izvorom pitke vode za buduće generacije Vitežana i Zeničana. Zašto je ovo područje proglašeno zaštićenim krajolikom, ako se tu mislio otvarati rudnik obojenih metala, koji izgleda katastrofalno i koji će dovesti do kompletne degradacije okoliša. Na ovom području ima zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i sve to bi bilo uništeno da bi netko imao neku dobit i da bi se zaposlilo 80 rudara. Ni 8.000 radnih mjesta nije vrijedno uništavanja vode za piće i kompletnog okoliša'', kazala je predsjednica Ekološke udruge "Kremenik" Tanja Pejović.

S druge strane, investitori tvrde da je prostornim planom, koji je usvojila Općina Vitez, na području Kruščice previđeno geološko istraživanje, te u svojoj studiji ekonomske opravdanosti dodjele koncesije ističu da bi ovo istraživanje omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, što bi im poboljšalo životni standard i smanjilo siromaštvo.

Investitori naglašavaju i da nema straha od ugrožavanja izvorišta jer će biti ispoštovane sve mjere zaštite, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, dok u prvoj fazi istraživanja, čiji je cilj utvrditi postoje li rude na Kruščici, nekoliko godina ne bi bile korištene invazivne metode.

Nakon što su građani imali sedam dana da se pisano očituju o istraživanjima na planini Kruščica, o ovom projektu treba se izjasniti i Općinsko vijeće Vitez.

Kopirati
Drag cursor here to close