Apel vlastima

Živinari/peradari BiH: Značajno smanjena proizvodnja, razmišljaju i o potpunoj obustavi

Živinari/peradari kažu kako će morati obustaviti proizvodnju ako se divljanje cijena energenata nastavi...
Gospodarstvo / Industrija | 10. 03. 2022. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živinari/peradari BiH apeliraju na organe vlasti BiH: Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da potvrde prijedlog Zakona usvojen na sjednici Parlamentarne skupštine BiH 09.03.2022. i privremeno suspendiraju akcize na gorivo i tako pomognu u opstanku proizvodnje u okviru živinarsko/peradarskog sektora, navodi se u priopćenju za javnost iz Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH.

Dodaju kako će morati obustaviti proizvodnju ako se divljanje cijena energenata nastavi a za što već postoje najave.

''Nakon nedavnog enormnog povećanja cijena sirovina, repromaterijala i transporta kao i električne energije proizvođači u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje su se susreli s novim nerješivim problemom svakodnevnog povećanje cijena nafte i naftnih derivata. Najveći udar na nas sektor je izazvalo enormno povećanje cijena kukuruza i soje koji sudjeluju u troškovima proizvodnje 80%'', dalje se navodi.

Ovakvi udari na proizvodnju u kratkom vremenu su uzrokovali da su živinari/peradari već značajno smanjili proizvodnju a sada su prisiljeni razmišljati o obustavi proizvodnje.

''Na osnovu navedenoga, a sagledavajući stanje u BiH gdje ne postoje zalihe energenata i repromaterijala, jedna od mogućih mjera koja je na raspolaganju vlastima u BiH i koja bi mogla spriječiti obustavu proizvodnje bi bila privremeno suspendiranje Akciza na gorivo u BiH.

Zato tražimo od Doma naroda parlamentarne skupštine BiH da potvrdi Zakon usvojen od Parlamentarne skupštine BiH od 09.03.2022.g. i privremeno suspendira akcize na gorivo'', navodi se u priopćenju.

Živinari/peradari BiH apeliraju na vlasti u BiH i entiteta da hitno i drugim mjerama pomognu njihovu proizvodnju, kao i sve ostale proizvođače u sektoru poljoprivredne proizvodnje koji su u sličnoj situaciji.

Činjenica je da jedino cijene pilećeg mesa nisu u zadnje vrijeme povećane te da su znatno ispod cijena u odnosu na druge kategorije mesa. Sve klaonice peradi u BiH i proizvođači konzumnih jaja i stočne hrane u ovom važnom sektoru proizvodnje za stanovništvo i državu se veoma odgovorno ponašaju prema svojim kupcima, čiji su interesi uvijek u prvom planu u ovim teškim vremenima za proizvodnju. Ako vlasti ne prepoznaju probleme sektora prijeti da građani u BiH u narednom periodu ostanu gladni, a veći broj radnika bez posla'', upozoravaju iz Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih organa vlasti u skladu sa njihovim zahtjevom.

Kopirati
Drag cursor here to close