budućnost

Ovo je sezona suradnje Kine i BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2016. u 10:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski sajam smatramo učinkovitom platformom za unapređenje poslovne suradnje između Kine i Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja jugoistočne Europe i nadamo se dugogodišnjem partnerstvu sa Sajmom u sljedećim godinama. Ovo je izjavila veleposlanica Narodne Republike Kine u BiH, Njezina ekselencija Chen Bo.

Ona je podsjetila kako je prošlog rujna tijekom posjete Kini, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, izrazio nadu da će kineska strana tijesnije surađivati na sajmu u Mostaru. Deset kineskih kompanija je bilo na Mostarskom sajmu, uključujući i najveće kao što su Huawei, Haiera, ZTE i Gree. Zemlje koje su prisutnije na sajmu su Turska, partnerska zemlja i Hrvatska.

''U sljedeća dva mjeseca od održavanja sajma, niz poslovnih sastanaka će se održati između Kine i BiH što bih ja nazvala "sezonom kinesko-bosanskohercegovačke suradnje". Poslovna izaslanstva iz kineske provincije Hebei posjetila je jučer BiH. Početkom svibnja će biti održan Sarajevo Business Forum zajedno s forumom „16+1“ a fokus će biti na industrijskim kapacitetima'', istaknula je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo.

Na SBF-u će sudjelovati izaslanstva iz četiri kineske provincije, zajedno s poslovnim izaslanstvima. Početkom lipnja, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospodin Šarović, predvodit će izaslanstvo BiH na sudjelovanju u Investicijskom i trgovinskom sajmu 16+1 u Ningbou u Kini. Sredinom lipnja brojni županijski premijeri i gradonačelnici iz BiH će sudjelovati na Trećem sastanku lokalnih lidera „16+1“ u Tangshanu u Kini, zajedno s drugim poduzetnicima.

''To će biti najveća i najintenzivnija razmjena između Kine i BiH na polju trgovine i ekonomskih odnosa otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose prije 21 godine. Uvijek sam uvjerena da je veće međusobno upoznavanje preduvjet za tijesniju suradnju između naše dvije zemlje. Zbog toga je Kinesko veleposlanstvo u BiH posvećena povećanju međusobnog razumijevanja između poslovnih odnosa Kine i BiH. Kroz takva međudjelovanja, nadamo se da ćemo vidjeti više želje za suradnjom i konkrentim dogovorima i, što je još važnije, nadamo se da ćemo stvoriti prilike za razgovore licem u lice između kineskih i bh. poduzetnika kako bi stvorili čvrstu podlogu za bolju suradnju u budućnosti'', istakla je Chen Bo u razgovoru za Fenu.

Veleposlanica NR Kine u BiH je naglasila kako je suradnja u energetskom sektoru važan dio ukupne suradnje između Kine i BiH.

''Trenutno je suradnja najviše fokusirana na termoelektrane. Termoelektrane su tradicionalna vrsta energije, ali, koliko meni je poznato, nove tehnologije, uključujući ekološki prihvatljive tehnologije se koriste kada se grade termoelektrane u suradnji s kineskim kompanijama. Ekološki energetici se razvijaju veoma brzo u Kini i mi vidimo velike mogućnosti za suradnju sa BiH na ovom polju. Kineske kompanije su u pregovorima sa svojim bh. partnerima vezano za projekte hidroelektrana. Nedavno je i potpisan Memorandum o razumijevanju između kineskih kompanija i njihovih bh. partnera o vjetroenergetici. Znam da su i neke kineske kompanije za solarnu energiju iskazale interes za tržište u BiH'', rekla je veleposlanica Chen Bo.

Kopirati
Drag cursor here to close