Početak primjene NCTS-a

Otvoren prostor za donošenje novog Zakona o carinskim prekršajima

Početak primjene NCTS-a od 1. kolovoza 2021.
Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2021. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim tim i NCTS-a (Novog provoznog kompjuterskog sistema), pomjeren je s 1. srpnja na 1. kolovoz 2021. godine, odlučeno je danas nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način otvoren je prostor za donošenje novog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduvjet  da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istovremena primjena ovog i Zakona o carinskoj politici u BiH.

Podsjećamo Prijedlog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine Vijeće ministara je utvrdilo na 40. sjednici, održanoj 16. lipnja 2021. godine i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.   

Početkom primjene novog Zakona o carinskoj politici bilo je planirano da započne i novi elektronski provoz roba u kojem bi se svi dokumenti ovjeravali novim digitalnim kvalificiranim potpisom koji izdaje UIO. Ovo konkretno znači da će i početak primjene NCTS-a na nacionalnom nivou u BiH započeti 01.08.2021. godine. Zato pozivamo sve sudionike u postupku provoza roba da ako još nisu, što prije podnesu zahtjev UIO za dobivanje novog digitalnog kvalificiranog potpisa kojim će od početka kolvoza ovjeravati elektronske deklaracije prilikom slanja u system u UNO.

Kopirati
Drag cursor here to close