Dogovorili se

Kina odustala od planiranih carina na neke američke proizvode

Kineske carine, koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih dijelova.
Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je odustala od dodatnih carina na dio američke robe koje je planirala uvesti u nedjelju, objavila je državna carina nakon što su se dvije sile u petak dogovorile o prvoj fazi trgovinskog sporazuma.

Dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamjenu za veliki skok u kineskoj kupnju američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda.

Kineske carine, koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih dijelova.

Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, priopćila je carina.

"Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će surađivati sa SAD-om kako bi se uklonile temeljne zabrinutosti obiju strana i potaknuo stabilan razvoj američko-kineskih gospodarskih i trgovinskih odnosa", stoji u priopćenju, javlja Hina.

Peking je pristao u iduće dvije godine uvesti dodatnu američku robu i usluge vrijedne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017., objavio je u petak glavni američki trgovinski pregovarač.

S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su također trebale stupiti na snagu 15. prosinca.

SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara, priopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close