Hrvatska

Otkazan štrajk u Croatia Airlinesu

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2017. u 14:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk u Croatia Airlinesu najavljen za 8. kolovoza neće se održati, a pregovori o novom kolektivnom ugovoru nastavit će se 1. rujna, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon sastanka predstavnika sindikata i Uprave Croatia Airlinesa s ministrom Olegom Butkovićem.

"Na sastanku koji je u četvrtak, 3. kolovoza održan u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a na kojem su uz ministra Olega Butkovića sudjelovali predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko te predstavnici sindikata Croatia Airlinesa, postignut je dogovor. Zaključeno je kako se najavljeni štrajk sindikata zaposlenika za 8. kolovoza neće održati, a pregovori o novom kolektivnom ugovoru nastavit će se 1. rujna 2017. godine", navodi se u priopćenju.

"Dio traženih zahtjeva Uprava Croatia Airlinesa je prihvatila, a o ostalim zahtjevima sindikata pregovori će se nastaviti u rujnu ove godine. U pregovore oko postizanja dogovora i sklapanja novog kolektivnog ugovora za zaposlenike Croatia Airlinesa uključit će se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja, kako za prava i dobrobit radnika tako i kompanije te postizanja njene stabilnosti i održivosti", navodi se u priopćenju.

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa zaprijetili su štrajkom od 8. kolovoza u 6 sati ujutro, jer Uprava tvrtke ne želi pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

Uprava Croatia Airlinesa iznijela je da bi pristajanje na zahtjeve sindikata kompaniju godišnje stajalo 50 milijuna kuna te da su primanja u Croatia Airlinesu konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i uvjeti rada, pa nema opravdanja za štrajk u srcu turističke sezone.

Kolektivni ugovor u CA istekao je 31. prosinca prošle godine, Uprava je u studenom inicirala početak pregovora, ali oni nisu započeli sve do travnja ove godine zbog preslagivanja na sindikalnoj sceni. Čekalo se utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close