Rezultati poslovanja

Ostvarena dobit i kapital potvrda stabilnosti Raiffeisen Bank BiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2015. u 19:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina, uprkos izazovnom poslovnom okruženju, prethodnu godinu završila je sa ukupnom neto dobiti od 53,83 miliona KM, što je porast od 26,7 posto u odnosu na 2013. godinu.

Zamjenica direktora Banke i članica Uprave Sanela Pašić kazala je da je 2014. godina završena sa ukupnom aktivom od 3,7 milijardi KM, dok su depoziti od 2,9 milijardi KM pokazatelj povjerenja klijenata u Banku, ali i u bankarski sektor.

Na press konferenciju o rezultatima poslovanja u 2014. i namjerama za tekuću godinu, Pašić je kazala da su kroz optimizaciju procesa te prilagođavanje tržišnim uslovima uspjeli zadržati tržišnu poziciju i stabilnost poslovanja, a čemu u prilog ide i ukupni kapital Banke koji je na kraju prošle godine iznosio 530 miliona KM.

Raiffeisen BANK je u prošloj godini nastavila aktivno podržavati stanovništvo i bh. privredu te su novi krediti na kraju godine iznosili više od 800 miliona KM.

Banka je u 2014. otvorila dvije nove poslovnice – u centru Sarajeva i na području Ilidže i ukupno ima 94 poslovnice u kojima pruža usluge za oko 500 hiljada klijenata. Broj zaposlenih je oko 1.500.

Direktor Raiffeisen BANK Karlheinz Dobnigg kazao je da će Banka u periodu koji je pred njom nastaviti da slijedi strategiju inovatora kako bi klijentima ponudili sveobuhvatnu i kvalitetnu uslugu.

U ovu godinu Raiffeisen BANK, kako je istaknuto, je ušla sa ponudom novih proizvoda te je u segmentu poslovanja sa fizičkim osobama klijentima prva na ovom tržištu ponudila POS uređaje za beskontaktno plaćanje, kao i beskontaktne kartice za brže i sigurnije plaćanje, dok je u segmentu poslovanja sa pravnim subjektima svoju ponudu obogatila faktoring uslugom.

- Tokom 2015. godine, Raiffeisen BANK će nastojati da spremno odgovori na sve zahtjeve tržišta u pogledu atraktivnosti proizvoda, ali i na zahtjeve klijenata u cilju povećanja kvaliteta usluge. Također, s ciljem kontinuiranog praćenja trendova, Banka će i dalje raditi na poboljšanju usluge internet bankarstva koje klijentima omogućava lakše , brže i povoljnije poslovanje - kazao je Dobnigg.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima, istaknuo je da se u 2015. u BiH očekuje povećanje BDP-a od 2,5 posto, zahvaljujući novim investicijama i rekonstrukciji područja koja su ugrožena poplavama, kao i da u Raiffeisen BANK smatraju da je u ovoj godini smanjen rizik od nove političke krize, pošto je formirana vlast na svim nivoima, a što je pozitivan signal za poslovnu klimu.

Također, Dobnigg je istaknuo da je Raiffeisen BANK u 2014. godini kao društveno odgovorno preduzeće donirala više od milion KM školama, udruženjima, lokalnim zajednicama i drugima koji su ugroženi poplavama.

Press konferenciji su prisustvovale i članice Uprave Banke Mirha Hasanbegović i Maida Zahirović-Salom.

Kopirati
Drag cursor here to close