Džakula

Opet se očekuje porezni rekord

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2016. u 06:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, osim činjenice da je prošla godina bila rekordna u smislu naplate poreza, i ove godine bilježi rast prihoda po osnovu neizravnih poreza.

''U sedam mjeseci ove godine prikupili smo tri milijarde i 654 milijuna KM, što je za 63 milijuna KM ili 1,75 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine'', kazao je za Dnevni avaz direktor Uprave Miro Džakula.

Dodao je da se pred UNO iz godine u godinu postavljaju sve veći zahtjevi kada je u pitanju prikupljanje prihoda od neizravnih poreza, što Uprava za sada uspijeva osigurati. Džakula je posebno istaknuo kako je u prošloj, ali i ovoj godini poseban naglasak u radu Uprave bio na kontroli prodaje duhana i duhanskih prerađevina.

''U prvih šest mjeseci ove godine službenici UNO privremeno su oduzeli 28.862 kutije cigareta, jer nisu bile obilježene akciznim markicama ili su bile obilježene akciznim markicama susjednih država'', kazao je Džakula.

Dodao je i da su u akcijama širom BiH službenici UNO oduzeli 39.628 kutija ručno punjenih cigareta i 28.240 kilograma duhana, ukupne vrijednosti 1.722.542 KM.

Džakula smatra kako je sektor turizma možda i najperspektivniji u BiH, koji, i pored nedovoljnih ulaganja, pokazuje napredak iz godine u godinu.

''To dokazuju i zvanični podaci Agencije za statistiku BiH, gdje se iz godine u godinu bilježi veći broj registriranih noćenja. Međutim, još postoji snažan neformalni dio turističkog sektora, koji, ukoliko se uključi, mijenja sveukupnu sliku turističkog sektora, i to nabolje'', mišljenja je Džakula.

Dodao je da UNO ima isključivu nadležnost za kontrole obveznika PDV-a, što se redovno i radi, te da je Uprava posebnu pažnju posvetila analizi rizika u sektoru turizma da bi identificirali one obveznike koji su rizični i čiji rad treba pratiti.

''Veću ulogu trebale bi odigrati nadležne inspekcijske službe, koje bi češćim kontrolama na terenu trebale otkriti svaki neprijavljeni boravak'', naglasio je Džakula.

Smatra da, osim perspektivnosti kojom se zbog prirodnih ljepota i raznovrsnosti odlikuje bh. turizam, država mora učiniti više da bi potpomogla razvoj ovog za BiH veoma važnog sektora.

''UNO je samo tijekom šest mjeseci ove godine Tužiteljstvu BiH dostavio 70 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti neizravnih poreza, kao i dopuna izvještaja, obavještenja i informacija, prema kojima se procjenjuje da je proračun BiH oštećen za iznos od 9,5 milijuna KM. Svi ovi izvještaji bit će predmetom budućeg zajedničkog rada i aktivnosti na terenu'', rekao je Avazu Džakula.

Kopirati
Drag cursor here to close