A političari krivi

Opet po građanima - Sankcije Energetske zajednice izazvat će rast cijene plina u BiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2017. u 06:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenje sankcija Energetske zajednice BiH dovest će do novog poskupljenja plina u BiH, što će najviše osjetiti građani jer će pored zemnog plina, koji se koristi u domaćinstvima, poskupjeti i plin u bocama i auto-plin.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jučer je u Sarajevu rekao da je moguće novo poskupljenje plina krajem godine zbog povećanja tarifa za transport preko teritorije Srbije.

"Međutim, poskupljenje koje se najavljuje i koje se sprovodi od strane 'BH gasa' nastupit će, između ostalog, zbog nepostojanja zakona koji bi regulirao pitanje transportne tarife. Da imamo na nivou BiH regulirane principe, pravila za obračunavanje transportnih tarifa, ne bi došlo do jednostranog poskupljenja plina od distributera, već bi se on morao prilagoditi pravilima koja bi mu prepisao regulator na državnom nivou za plin, kao što je to za električnu energiju. Mislim da je ovo jedna vrsta ponašanja koje nije transparentno i najviše će ga osjetiti građani jer sada su prepušteni na milost i nemilost uvoznicima koji bez jasnih pravila diktiraju cijene plina na bh. tržištu", rekao je Šarović.

Podsjećamo, od 1. travnja plin u BiH je skuplji za 16 posto.

Šarović je najavio da će zakon u vezi s transportom električne energije i plina, koji je u najvećoj mjeri usuglašen s nadležnim entitetskim ministarstvima, uputiti u dalju proceduru u Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Mislim da je to najbolje rješenje i ne želim da na bilo koji način upropastim ono na što smo potrošili dvije godine rada", rekao je Šarović.

On je istaknuo da se na ovo odlučio nakon što se proteklih dana konzultirao s rukovodstvom Energetske zajednice i predstavnicima Brisela.

Naglasivši da je plinski sektor BiH veoma nerazvijen, on je upozorio da će BiH biti lišena bilo kakvih investicija u oblasti plina.

BiH je ponovo pod sankcijama Energetske zajednice i jedina je zemlja koja se našla pod sankcijama ovakve vrste. Međutim, ono što dodatno zabrinjava je da će se BiH u pravim problemima naći u siječnju naredne godine kada Energetska zajednica zabrani i izvoz struje zbog neispunjavanja obveza. Uvođenjem ovih sankcija BiH gubi desetine milijuna eura koje su namijenjene energetskom sektoru BiH, a sankcije se ponovo uvode zbog toga što nije ispoštovan dogovor prema kojem su do kraja ožujka trebalo da budu usuglašene preostale sporne odredbe zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina.

"Energetska zajednica je kroz ove sankcije pozvala Europsku komisiju da razmotri i pitanje daljih ulaganja u BiH u oblasti električne energije, a da ne naslućujem dalje sankcije koje bi mogle da pogode BiH", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, zabrana izvoza struje jedna je od sankcija koja se samo nagovještava.
"Pretpostavljam da je to jedna od mjera koja bi se mogla primijeniti prema BiH, jer ne vjerujem da će ni Europska komisija, a ni Energetska zajednica dozvoliti da u energetskom smislu BiH bude 'crna rupa' i jedina zemlja koja nije primijenila treći energetski paket", rekao je Šarović.

Republika Srpska smatra da zahtjev Energetske zajednice da se na nivou BiH kreira ovaj zakon predstavlja još jedan pokušaj prijenosa nadležnosti.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, smatra da je za probleme nastale povodom uvođenja sankcija odgovorna FBiH, a da je RS ispunila sve obaveze. On također smatra da je neprimjereno da Energetska zajednica uvodi sankcije BiH, te je podvukao da RS neće pristati na ukidanje njenih ustavnih nadležnosti ni po cijenu sankcija. Odgovarajući na pitanje o eventualnom poskupljenju struje i drugih energenata kao posljedice sankcija, Đokić je rekao da RS neće mijenjati svoje investicijske planove, te da najavljene mjere neće negativno uticati na energetske politike RS, posebno kada se radi o izgradnji novih energetskih objekata.
Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističe da Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ne može predložiti zakon u vezi s transportom električne energije i plina ako on nema ustavnu osnovu, te da to radi zato što zna da u Zastupničkom domu BiH nema 10 ruku protiv.

Saša Magazinović, izaslanik SDP-a, ističe da će ova stranka razmotriti zakon kad dođe i ako bude u interesu građana BiH podržat će ga, dok njegov kolega Damir Bećirović (DF) podržava Šarovićevu odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close