Trend rasta

Ohrabrujući podaci: Izvoz iz BiH povećan za 32 posto

U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prethodne izvoz iz naše države je značajno povećan - za 32 posto.
Gospodarstvo / Flash | 23. 09. 2021. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konačno dobre vijesti za ekonomiju Bosne i Hercegovine. U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prethodne izvoz iz naše države je značajno povećan - za 32 posto. Iz Vanjkotrgovinske komore BiH naglašavaju da je veoma bitno nastaviti ovaj trend rasta, jer bez poslovne zajednice nema ni uspješne države, prenosi Federalna.

Od siječnja do kolovoza ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio više od osam milijardi maraka, što je za 32,5 posto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, porastao je i uvoz za 22,6 posto.

Izuzetno značajno

"Najviše je izvezeno u Njemačku, Hrvatsku, Srbiju i Austriju i Italiju, a isto tako je uvezeno iz navedenih zemalja i iz Kine", navodi Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH poručuju da je ovo izuzetno značajno povećanje izvoza, ali i uvoza, naročito nakon prošle godine kada je ekonomija zbog korone pretrpila najveće posljedice. Za neke države bi ovo bilo neprimjetan korak, ali za Bosnu i Hercegovinu itekako značajan. Zapravo gospodarstvo osigurava kompletan fiskalni sustav u BiH.

"Mi daleko najviše izvozimo električne energije. Skoro 500 milijuna KM smo izvezli za prvih osam mjeseci, potom automobilska sjedala itd. Napravili smo suficit u drvnoj industriji za preko 700 milijuna KM. Najviše uvozimo naftna ulja, bitumenska ulja i automobila", ističe Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Klimave noge

Svjetsko tržište je na klimavim nogama i to zbog problema sa transportom, poručuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Zbog toga je upravo i došlo do povećanja izvoza iz Bosne i Hercegovine.

"S jedne strane imamo porast cijena raznih proizvoda. S druge strane imamo situaciju da ne znamo kada će roba doći od dobavljača iz Kine. I onda odjednom počinju da se traže neki alternativni isporučioci, pa je u toj cijeloj priči Bosna postala vrlo interesantna", objašnjava Pavlović.

Bilo bi idealno da ovaj trend bude nastavljen, poručuju, jer bez uspješne ekonomije nema ni uspješne države.

"Bez poslovne zajednice ne može postojati ni država i jako je važno što smo mi na probirljivom zahtjevnom europskom tržištu izvezli više od 71 posto, što govori da BiH ima potencijala za izvoz", ističe Egrlić.

"Ovo smanjuje nivo zaduženosti naše države. U cijeloj priči kada sve to pogledamo, to nije tako loše, bilo bi mnogo bolje da imamo više proizvodnih kapaciteta i da kroz privatizaciju ti kapaciteti nisu uništeni", dodao je Pavlović.

Ovo je najveći porast izvoza u posljednjem periodu, veći i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Zato je neophodno da ovaj tempo bude nastavljen, da bi se gospodarstvo što prije oporavila od posljednica koje je ostavila pandemija.

Kopirati
Drag cursor here to close