Sarajevo

Održana završna konferencija WACOM projekta ”Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save”

Projekt WACOM osigurao je nove alate u upravljanju vodama, rizicima od poplava i zagađenja u sve četiri zemlje u slivu rijeke Save: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Gospodarstvo / Flash | 16. 11. 2022. u 08:41 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu održana je završna konferencija WACOM projekta ”Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save”. Na konferenciji, u čijem su radu sudjelovali predstavnici projektnih partnera i dionika iz sve četiri zemlje regije predstavljeni su rezultati ovog važnog međunarodnog Interreg Dunav projekta vrijednog 1,570,581.00 eura.

Skup je pozdravio ambasador Slovenije u Bosni i Hercegovini, Damijan Sedar, te u svojem govoru naglasio važnost WACOM projekta za europsku budućnost sve četiri zemlje. Na čelu s vodećim partnerom Fakultetom za graditeljstvo i geodeziju Univerziteta u Ljubljani, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Asocijacija za upravljanje rizicima u Bosni i Hercegovini (AZUR) te ostali projektni partneri, tijekom protekle dvije i po godine sinergijski su provodili strateške aktivnosti iz područja upravljanja rizicima u slivu rijeke Save.

„Kao jedan od ključnih rezultata WACOM projekta istaknuo bih alat za dinamičku integraciju i komunikaciju između stožera različitih država koje sudjeluju u odgovoru na poplave, ili ekstremno onečišćenje u slivu rijeke Save, kao i alat za predviđanje širenja onečišćenja duž rijeke Save. Ti alati omogućuju brzu procjenu kada će doći do onečišćenja i temeljito su testirani tijekom pet međunarodnih stožernih vježbi. Zaključili smo da želimo i trebamo više takvih vježbi, jer one uvelike pridonose boljem odgovoru na nesretne događaje. Važan rezultat WACOM projekta su i strategije koje smo razvili a koje su važna vodilja za naše zemlje i institucije u procesu stalnog poboljšanja. Ukazali smo i na potrebu stabilnog financiranja, ali i potrebu za adekvatnim razvojem kadrova u ovom području. Naime, za provedbu svih mjera trebamo dovoljan broj odgovarajuće kvalificiranih osoba koje imaju mogućnost kontinuiranog obrazovanja i razvoja karijere. Možda je ovo trenutno jedno od najkritičnijih područja koje trebamo usavršiti“, naglasio je voditelj WACOM projekta, dr. Primož Banovec s Univerziteta u Ljubljani.

PR  / Održana završna konferencija WACOM projekta ”Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save”

„Ključni izazov projekta WACOM bio je prevazići nedostatak koordiniranog odgovora na vanredne situacije kod prirodnih nesreća i katastrofa izazvanih poplavama prekograničnih vodotoka u slivu rijeke Save, kao i u slučajevima zagađenja vodotoka izazvanog ljudskim djelovanjem. Koliko god bili obučeni, opremljeni i organizovani, uvijek nam nedostaje znanja, saradnje, koordinacije i zajedničkog odgovora.

Projekt WACOM nas upućuje na daljnju zajedničku suradnju, angažovanje i posvećenost kako bi došli do izrade koordinisanih mjera i odgovora i poboljšane interoperabilnosti svih uključenih institucija. Usvojeni protokoli nadograđeni su inovativnim paketom alata koji pomaže saradnju i zajedničku informisanost o stanju, i kao takvi poboljšavaju pripravnost, pripremljenost i implementaciju mjera prekograničnog odgovora“, naglasio je u pozdravnom govoru Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Kroz prošlost smo svjedočili brojnim nesrećama koje je izazvalo nekontrolirano izlijevanje Save, a zbog poplave 2014. nekoliko hiljada ljudi moralo je napustiti svoje domove. Poplava je jedna od rijetkih prirodnih katastrofa koju donekle možemo predvidjeti, kontrolirati i spriječiti njezine katastrofalne posljedice. No, predviđanje poplava i onečišćenja nije utjeha nastradalima.

Upravo radi prevencije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija sklopile su 2002. Okvirni sporazum o slivu rijeke Save i osnovale Savsku komisiju, te tako potvrdile važnost prekogranične suradnje u području plovidbe, održivog upravljanja vodama i zaštite od štetnog djelovanja voda. Cilj Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save je održivi razvoj cijele regije, što je nemoguće postići bez prepoznavanja važnosti zaštite velikog bogatstva u slivu rijeke Save.

„Zajedničkim naporima u okviru djelovanja Savske komisije postigli smo iznimne rezultate u provedbi Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save. Posebno bih istaknula izradu Plana upravljanih voda u slivu Save i Plana upravljanja rizicima od poplava, razvoj Sustava za razmjenu podataka i informacija te Sustava upozorenja i prognoza poplava. Bez bliske suradnje nadležnih institucija, i osobnog angažmana stručnjaka iz svih zemalja sliva rijeke Save, napredak u ovim područjima ne bi bio moguć.

Projekt WACOM dobar je primjer transnacionalne, ali i međusektorske suradnje, budući da su u provedbu projekta uključene institucije iz područja plovidbe, vodnog gospodarstva i civilne zaštite iz sve četiri stranke Okvirnog sporazuma. Ovakva suradnja iznimno je važna kada se susrećemo s izvanrednim situacijama u slučaju poplava i katastrofa koje za posljedicu imaju onečišćenje voda. Odgovor na ove katastrofe mora biti adekvatan, brz i učinkovit. Uz pravilno funkcioniranje svih nadležnih institucija, posljedice mogu biti manje bolne za cijelo društvo, pri čemu je najvažnije zaštititi ljude i okoliš.

Nakon završetka projekta u decembru 2022., pravi rad institucija nadležnih za vodno gospodarstvo, plovidbu i zaštitu i spašavanje, u suradnji sa Savskom komisijom, tek počinje jer će alate razvijene u sklopu WACOM projekta trebati stalno unapređivati prema potrebama na terenu“, rekla je Duška Kunštek, koordinatorica WACOM projekta pri Savskoj komisiji i pomoćnica ministra Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Haris Delić, projektni menadžer tima Asocijacije za upravljanje rizicima AZUR također se obratio skupu sljedećim riječima: „Rezultati projekta WACOM i razvijeni alati zasigurno će jako pomoći Bosni i Hercegovini u prevenciji i odgovoru na poplave i onečišćenja na rijeci Savi i njezinim slivovima. U protekle dvije i pol godine uspjeli smo napraviti relevantne analize, strategije, razviti alate, održati štabne vježbe, nacionalne i regionalne radionice i uvježbati stožere da budu pripremljeni za stvarne scenarije.

Godina 2014. i posljedice kakve su poplave tada izazvale više se ne smiju ponoviti. Stoga alate koje smo razvili treba maksimalno koristiti i uvježbavati scenarije štabnih vježbi i na nacionalnom i na regionalnom nivou, pa ako i kada zatreba, one mogu biti realan i efikasan odgovor na prirodne i druge nesreće izazvane poplavama ili onečišćenjima. Tada će nam biti puno lakše reagirati. U tome se svi trebamo povezati jer zajedno ćemo biti i efikasniji.“

Kopirati
Drag cursor here to close