Apsurd

Odobrena nova izdvajanja za nepostojeći ''Aerodrom Trebinje''

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2017. u 15:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vlada Republike Srpske (RS) potrošila više od milijun KM za petogodišnje funkcioniranje Javnog poduzeća “Aerodrom Trebinje” i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma, saznaje banjalučki portal capital.

Ta nova istraživanja i izrada planova građane RS-a koštat će oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja ''fantomskog'' trebinskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

U posjedu ''capitala'' je tenderska dokumentacija, kojom se traži najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konzultantske usluge.

''Strategijom bi se definirala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora obuhvatiti i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor'', stoji u tenderskoj dokumentaciji ''Aerodroma RS''.

U Ministarstvu prometa i veza RS-a kažu da će ''novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje međunarodni aerodrom Trebinje''.

Informaciju da je trebinjska avio-pista ponovo na umu nadležnima potvrdio je i direktor ''Aerodroma RS'' Miroslav Janjić, napominjući da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru ''strateških planiranja RS''.

''Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definirat će strategija razvoja ovog aerodroma. “Aerodromi RS“ su poduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje'', istaknuo je Janjić, ne precizirajući kako poduzeće na čijem je čelu vodi brigu o aerodromu koji ne postoji.

Kopirati
Drag cursor here to close