Udruga poljodjelaca

Odmah pokrenuti inicijativu za sezonsku zaštitu voća i povrća

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2012. u 09:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga poljodjelaca u Županiji zapadnohercegovačkoj uputila je predsjedatelju Vijeća ministara i ministru ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Otvoreno pismo u kojemu stoji:

Obraćamo se povodom ponovnog kaosa na tržištu povrtlarskih kultura koji se ponavlja već dugi niz godina.

Naše strpljenje je odavno pri kraju pa upozoravamo nadležne institucije, gdje prije svega mislimo na državna ministarstva, Ministarstvo ekonomskih odnosa i vanjske trgovine i Vijeće ministara da odmah pokrenu inicijativu za sezonsku zaštitu voća i povrća.

Već dugi niz godina zbog neodređenog stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, zbog enormnog uvoza voća i povrća, poljoprivrednici ove države trpe ogromne gubitke. Sigurno je da nećemo samo stajati i promatrati kako propadamo zbog šačice ljudi koji imaju veliku dobit od uvoza i političara koji samo to promatraju i kažu kako ne mogu ništa učiniti. Nije istina da se ne može, unatoč potpisanim sporazumima sa članicama CEFTE ima načina da se poljoprivreda zaštiti i u ovakvoj državi.

Prije tri godine pokrenuli smo inicijativu, analizirali uvoz i proizvodnju, te predložili rješenja Ministarstvu ekonomske trgovine i vanjskih poslova da je dorade i upute u daljnju proceduru prema Vijeću ministara. Tad nam je obećano da će se to i napraviti ali, na žalost, sve je ostalo na tom obećanju.

Gospodo, dosta je priče kako se neke stvari ne mogu napraviti, jer mi smo uvjereni da se može. Od novog saziva Vijeća ministara očekujemo da se odmah pozabave ovim problemom u interesu ove države i ovih poljoprivrednika.

Mi poljoprivrednici nemamo što više izgubiti i jedno je sigurno, a to je da ćemo ići do kraja i iskoristiti sva sredstva da dođemo do cilja.

Gospodo, nismo vas birali da nas uništite. Birali smo vas jer smo imali povjerenja u vas, povjerenja da ćete nam pomoći u borbi za golu egzistenciju. Pa zar je potrebno da se prosvjedima i blokadama moramo izboriti za ono što drugi već odavno imaju? Vremena više nemamo, treba raditi odmah. Rješenja ima, samo ih treba pronaći i primijeniti.

Burna jesen prepuna događanja, prosvjeda i blokada ne treba nikome, ni nama ni vama. Međutim, izgleda da vas to ne zanima, ali uvijek u nama postoji nada da ćemo se pozitivno iznenaditi. Nadamo se da ovaj dopis neće završiti kao oni prije njega, da ćete shvatiti ozbiljnost situacije i odmah reagirati.

U protivnom, nećete nam ostaviti drugog izbora nego da u koordinaciji sa svim poljoprivrednim udruženjima, a tu prije svega mislimo na Seljački savez FBiH te udruženja u Republici Srpskoj, organiziramo do sada neviđene prosvjede u ovoj zemlji. Budite sigurni u jedno, a to je da se nećemo povući dok ne ostvarimo svoje ciljeve, a na koji način će to biti, ovisi o vama, stoji u Otvorenom pismu Udruge poljodjelaca Županije zapadnohercegovačke.

Kopirati
Drag cursor here to close