LiNK

Odličan potez: Snižene cijene električne energije za mala i srednja poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 25. 11. 2015. u 08:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar pozdravlja odluku Federalne komisije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) kojom se snižavaju cijene električne energije za mala i srednja poduzeća.

Udruženje LiNK i sam predsjednik Tomislav Majić već prije su upozoravali na probleme visoke cijene električne energije za Malo i srednje poduzetništvo (MSP).

''Kao umješivači smo aktivno sudjelovali na sjednicama vezanim za rasprave o cijeni električne energije i tadašnjim zahtjevima za poskupljenje cijene struje. Srećom sila argumenata je prevagnula i nije došlo do povećanja cijene nego naprotiv do pojeftinjenja struje'', navode iz LiNK-a.

U proteklom razdoblju poduzetnici, samo zato što su poduzetnici, plaćali su gotovo duplo veću cijenu električne energije po KWh od domaćinstva, iako je riječ o električnoj energiji i usluzi koja nije zahtijevala nikakve dodatne troškove za elektroenergetska poduzeća, po pitanju snage ili kvalitete, nego o istoj usluzi i snazi kao i za domaćinstvo.

''Prema našim tadašnjim izračunima tražili smo umanjenje cijene do dvadesetak posto. U međuvremenu je već jednom došlo do korekcije cijene električne energije, odnosno do njenog umanjenja. Sada je ponovno ona smanjena na način da je umanjena za poduzetnike u smislu prve tarifne grupe za 3,71 posto, druge 6,15 posto i treće 7,77 posto, dok je za domaćinstva ostala ista. To nas posebice veseli, da ne bi bilo govora o tome da je teret troška prebačen na neku od kategorija posebice građana'', dodaju iz LiNK-a.

Trenutačno je najviše malih i srednjih poduzetnika, nažalost nemamo puno velikih potrošača i industrijskih postrojenja kao što je primjerice Aluminij, koji koriste niskonaponsku mrežu i troše energiju istu kao i domaćinstva te nije bilo logično, a niti poticajno za razvoj biznisa, da plaćaju daleko skuplju energiju.

Isto tako i srednji poduzetnici koji koriste nešto više energije u proizvodnom procesu trebaju veću zaštiti i brigu od svih razina vlasti, jer oni zapošljavaju, pune proračun i doprinose gospodarskom oporavku zemlje.

Iz LiNK-a ističu kako im je drago što su poduzetnici prepoznati kao oni koji donose novu vrijednost i vrijednih pozornosti. Primjerice, prema podatcima kojima raspolaže LiNK, u konzumnom području Elektroprivrede HZ H-B ima negdje oko dvadeset jedna tisuća korisnika malih i srednjih poduzetnika, dok je skupa sa domaćinstvima, negdje oko sto devedeset tisuća korisnika. Ovim korekcijama cijena struje su donesene mjere koje će ići u korist relativno velikom broju korisnika.

Konačno je došlo vrijeme da se misli o gospodarstvu i od čega živimo, stoga još jednom pozdravljamo donesenu mjeru i pozivamo druge institucije i razine vlasti da rade na drugim poticajnim mjerama za održivost i razvoj ekonomije, odaje se na kraju priopćenja iz LiNK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close