Održan sastanak

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti

"Generacija za ravnopravnost" je globalna inicijativa koju predvodi UN Women u partnerstvu sa civilnim društvom, mladima, adolescenticama, vladama i privatnim sektorom.
Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2024. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovorni akteri privatnog sektora u Bosni i Hercegovini predvode promjene i ubrzavaju napredak u pogledu ostvarivanja rodne ravnopravnosti, zaključak je sastanka privatnog sektora, održanog u okviru globalne kampanje "Generacija za ravnopravnost", koji je organizirao ured UN Women u BiH, uz podršku udruženja Bit Alijansa.

Sastanak je okupio predstavnike/ice privatnog sektora s ciljem predstavljanja pozitivnih primjera i praksi te isticanja doprinosa odgovornih aktera privatnog sektora podršci postizanju globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena. Kroz panel raspravu, istaknute su prednosti, ali i obveze odgovornih aktera te je upućen poziv drugim kompanija da se pridruže globalnom pokretu posvećenih i odgovornih aktera.

Ključan za promicanje inovacija

"Snažan privatni sektor ključan je za promicanje inovacija i prosperiteta širom BiH. Privatni sektor također ima veliki potencijal za pokretanje transformacijskih promjena koje su potrebne za unapređenje rodne ravnopravnosti. Posebno važno područje je povećanje zapošljavanja žena, budući da BiH trenutno ima najniži postotak žena koje su aktivne na tržištu rada u jugoistočnoj Europi (samo 36,5%)", kazala je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a. "Čestitam svim kompanijama u BiH koje stavljaju naglasak na rodnu ravnopravnost i radujem se tome da će se više njih pridružiti ovoj inicijativi", naglasila je Macdonald.

Foto: PR / Ingrid Macdonald

"Generacija za ravnopravnost" je globalna inicijativa koju predvodi UN Women u partnerstvu sa civilnim društvom, mladima, adolescenticama, vladama i privatnim sektorom, kako bi se potaknuli partneri, povećale investicije, ostvarili rezultati i ubrzala puna i učinkovita provedba Pekinške platforme za akciju i Ciljeva održivog razvoja, kazala je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Potaknuti angažman vlade

"UN Women u BiH, u suradnji s partnerima, podržava lokalizaciju ove globalne inicijative", istaknula je Bishop, dodavši da je "u BiH lokalizirano četiri od šest Akcijskih koalicija, koje su osigurale partnerstva kako bi se potaknuo angažman vlade, civilnog društva, međunarodnih organizacija i privatnog sektora, s ciljem postizanja konkretnih i važnih rezultata za žene i djevojčice".

Foto: PR / Jo-Anne Bishop

"U partnerstvu s privatnim sektorom, organizirali smo ovaj dijalog kako bismo istaknuli pozitivne primjere i dobre prakse te potaknuli dalji angažman privatnog sektora u pravcu ostvarivanja rodno ravnopravne budućnosti u BiH", kazala je Bishop, ističući privatni sektor kao važnog dugoročnog partnera UN Women.

Uspješna budućnost

"Bit Alijansa, kao predvodnik u bh. IT industriji, sa zadovoljstvom ističe svoju predanost unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru. Smatramo da stvaranje inkluzivnog okruženja za sve članove zajednice predstavlja ključnu pretpostavku za prosperitet i inovacije", rekao je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse, pozvavši sve aktere u IT zajednici i šire da se pridruže ovom ključnom naporu za stvaranje inkluzivnog, poticajnog i ravnopravnog okruženja za sve. "Smatramo da zajednički rad i angažman svih aktera u sektoru doprinose jačanju integracije različitih perspektiva i potiču inovacije, čime svi zajedno gradimo uspješnu budućnost IT industrije u BiH", dodao je Maglajlić.

Foto: PR / Damir Maglajlić

Događaj je pružio platformu za razmjenu iskustava panelista iz različitih sektora, koji su predstavili posvećenost i strategiju unapređenja rodne ravnopravnosti unutar svojih organizacija. U panelu su sudjelovali predstavnici kompanija Lanaco, dm drogerie markt, Authority Partners, ZEOS te udruženja Bit Alijansa, koji su govorili o važnosti inovacija, tehnološkog razvoja i multisektorskog partnerstva. Regionalnu perspektivu predstavila je Pelin Kihtir, menadžerica za održivost i odnose sa partnerima u turskoj kompaniji Koç Holding.

UN Women nastavlja s naporima za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i djevojčica u BiH, a današnji događaj bio je prvi sastanak privatnog sektora u okviru globalne kampanje "Generacija za ravnopravnost".

Kopirati
Drag cursor here to close